Стартира обработката на кестените в Търговище

Васил Русев
Васил Русев
1 Минути

Започва обработката на кестеновите дървета в Търговище срещу листоминиращ молец. Третирането с препарат ще е в интервала от 2:00 до 6:00 ч. сутринта на 13 юни, съобщават от общинската управа.

Обработката ще се извършва от специализирана фирма, с която общината има сключен договор, по улиците “Кюстенджа”, “Капитан Данаджиев”, “Граф Игнатиев”, “Тетевен”, “Богомил”, “Васил Петлешков” и в парковете “Борово око” и “Роден кът”. Ще бъдат обхванати и кестеновите дървета в квартал “Запад” 2.
През миналата година община Търговище извърши подобна обработка на кестените. В резултат в определени райони бе ограничено вредното влияние на листоминиращия молец, който причинява преждевременно увяхване на листата на дърветата, припомнят от администрацията на кмета.

Големият ареал на разпространение на вредителя и значителната му подвижност обаче правят борбата изключително трудна и налагат прилагането на системни мерки, обясняват от общинското предприятие “Флора” и еколозите в община Търговище.

За намаляването на популацията на молеца общината организира и събиране и компостиране на опадалите през есента кестенови листа, за да бъдат унищожени зимуващите в тях какавиди.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама