Близо 30% ръст в цената на земята за година в Търговищко

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово – 1 395 лв. на декар

През 2022 г. средната цена на един декар ниви в област Търговище достига 1 188 лв. Това е  с 29,1 процента повече в сравнение с 2021 г., информират от Териториалното статистическо бюро – Североизток в Търговище.

Според Боян Бончев, главен експерт в отдел “Статистически изследвания”, в периода 2015 г. – 2022 г. цените на сделките със земеделска земя при почти всички категории за използване – ниви, овощни насаждания лозя и затревени площи, растат. Например при нивите от 686 лв. за декар в началото на разглеждания период достигат 1188 лв. в края.

Област Търговище е на дванадесето място в страната по цена на сделки с ниви през 2022 година.  Най-висока e цената на сделките с ниви в община Попово – 1 395 лв. на декар, а най-ниска в община Търговище – 1 050 лв. на декар.

По-високи са и цените на рентата на земеделска земя в областта. Справка показва, че през 2022 г. средната цена на наем/аренда на един декар ниви в региона достига 53 лв. Това е с 20,5 на сто повече спрямо 2021 г. Има ръст от 15,4 процента и на рентата на постоянно затревените площи.

Област Търговище е на петнадесето място в страната по цена за наем/аренда на един декар ниви през 2022 г. През 2022 г. най-висока е цената за наем/аренда на един декар ниви в община Опака – 69 лв. на декар, а най-ниска е в община Антоново – 32 лв. на декар.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements