Започва изготвянето на закон за браншовите организации

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

До 2-3 седмици ще стартира работата по изготвяне на закон за браншовите организации, заяви по време на среща с представители на Българска асоциация на млекопреработвателите министърът на земеделието Иван Иванов.

“До есента ще имаме проект на закон за браншовите организации, който да бъде внесен в Народното събрание за разглеждане”, уточни той и допълни, че нормативната база засяга дейността на много организации и ще се обърне сериозно внимание при подготовката на измененията.

Намаляване на ДДС

Тема на разговорите с млекопреработвателите беше и намаляването на ДДС за храни и млечни продукти. Аграрният министър подчерта, че това е приоритет на БСП и политическото ръководство на Министерството ще подкрепи намалението. Представителите на организацията коментираха, че подобна мярка ще има социален ефект и би увеличила потреблението на млечни продукти.

На срещата бе обсъдена и възможността да заработи съвет за млякото и животновъдството, което би допринесло за разширяване на дебата и обединяване на повече гледни точки в рамките на една група.

Решение за проблемите в животновъдството

„Заедно ще намерим начините за решаване на проблемите в сектор животновъдство”. Това заяви министър Иван Иванов по време на среща с представители на сектор животновъдство, поставили пред него редица проблеми.

Министър Иванов покани представителите на Българската камара на месодайното животновъдство, Националното сдружение на месо- и млекопреработвателите, Обединени български животновъди, Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България и Национална асоциация на животновъдите на инициирана от него среща, след като те алармираха през медиите за проблеми в сектора.

Представителите на животновъдния сектор поставиха своите искания за адекватно заплащане, обвързано стърг, Търново, Agrozona.bg производство на продукция

На срещата, на която присъства и заместник-министър Стефан Бурджев, Министерството на земеделието пое ангажимент за изработване на механизми и нормативна уредба как това да бъде постигнато.

Представителите от сектор животновъдство заявиха още, че ще представят в Министерството на земеделието своите предложения как да бъдат постигнати необходимите промени, на база на които Министерство на земеделието да може да изработи механизмите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА