Започва груповият лов на див свиня, вижте разпоредбите и ограниченията

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Груповият лов на дива свиня се открива официално  днес, 29 септември. Това предвижда заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, съгласувана с министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Агрозона припомня, че груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Провеждането на инструктаж на участниците в него е задължително. Ръководителят на лова проверява наличието на заверен ловен билет и членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.

Преди няколко дни стана ясно, че буферните зони с ограничения за групов лов на диви свине ще бъдат намалени двойно. Това е санитарният минимум, който Българската агенция по безопасност на храните предлага, заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев по време на заседание на Управителния съвет на Национално ловно-рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България. Той обясни, че всички мерки, които се предприемат с проектозаповедта са с цел превенция срещу заболяването африканска чума по свинете (АЧС).

Ловците могат да излизат по ловните полета, но важат и определени ограничения. Засега не може да се ловува в 10 км зона по границата с Румъния, около Тутраканци, и около пристанище Варна. За цялата останала страна груповият лов е разрешен, а в момента в който се появи ново огнище на АЧС веднага ще бъдат приети респективни мерки. Оказва се, че и в сряда ще може да се излиза за прасета. Според тълкуването на последната проектозаповед, качена за обществено обсъждане, тя отменя последната забрана (РД 48-63/25.07.2018 г.), според която се спираше ловуването на диви прасета през уикендите, сряда и почивните дни.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА