Започна ХІV-ият Национален пчеларски събор

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Започна ХІV-ият Национален пчеларски събор, който е посветен на Св. Прокопий, закрилник на пчелите, пчеларите и меда. Пчелари от цялата страна се събраха на поляната до хотел „Странноприемница“ в Етнографски музей на открито „Етър”.

Посетителите на събора могат да видят мед и пчелни продукти, козметика от пчелни продукти, пчеларски инвентар, специализирана пчеларска литература.

Пчеларят Димитър Костадинов от Ловешко спечели първо място в конкурса за „Най-вкусен мед” през първия ден на събора. След него се класира Стоянка Петкова от разположеното близо до Соколския манастир габровско село Зелено дърво. Медът от нейните кошери е изваден преди седмица и по мнението на посетители има много лек и приятен вкус. Трета позиция бе присъдена на лавандуловия мед, създаден в стопанството на д-р Юлиян Кехайов, за когото пчеларството от 10 години е бизнес. Пчелинът на ветеринарния лекар се намира в Природен парк „Русенски лом”, предаде “Дарик”.

Конкурсът за „Най-добре аранжиран щанд” спечели Любомир Богданов от Плевен, който представя свещи, изработени от пчелен восък. Животни, растения и фигури на известни диктатори привличат посетителите към мястото, където се е разположил той. Иван Жабов от Сливен зае второто място, а трети бе Стилиян Стоянов от София със своята козметика и лечебни балсами.

На Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър” Георги Вавов показа преса за лични пчеларски нужди. „Повечето пчелари предпочитат да си дадат восъка на магазина и да вземат готови основи. Голямото предимство на моята преса е, че всеки може да контролира качеството – слагаш восък и излиза 100% восъчна основа, на която няма защо да се чудиш как да качваш пчелите си. Тя е от собствения пчелин. Основите стават малко по-дебели и затова се зателват по-добре. Вероятността да се накъса прясно изградената пита е много по-малка.

Друго предимство на това изделие е, че при липса на восък и наличие на нектар пчелите могат да издигат от дебелата основа восък и да надграждат килийките”, разказва Георги Вавов, който е редовен участник Националния пчеларски събор в ЕМО „Етър”.

Съборът ще продължи и на 10-и юли, неделя.

Повече за производството и пазара на биомед може да прочетете ТУК.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА