Заместник-министър Тошев: Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към дигиталните технологии

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Необходимо е да се стимулира адаптирането на селското стопанство към дигиталните технологии. По този начин ще се отговори на глобалните икономически процеси и предизвикателства и ще се повиши конкурентоспособността на отрасъла. Това каза заместник министърът на земеделието и храните  Георги Тошев по време на 17-та  Годишна работна  среща на министрите на земеделието на държавите от Югоизточна Европа, която се провежда в курорта Яхорина, Босна и Херцеговина. Той подчерта, че е важно да се стимулират цифровите иновации и приложения в аграрния сектор като фактор за устойчив растеж и добавена стойност.

„Селското стопанство се превръща в по-високотехнологичен отрасъл, който изисква стабилна връзка между наука, изследвания и практика. Трябва да се стремим към устойчивост в сектора, спазвайки баланса между неговите социални, икономически и екологични аспекти“, отбеляза заместник-министърът. Той допълни, че трябва да се  стимулират малките стопанства и да се осигурява достъп до пазара за техните продукти, тъй като дребните земеделски производители произвеждат качествени и традиционни селскостопански продукти.

В заключение заместник-министърът посочи, че трябва да се използват възможностите за укрепване на сътрудничеството между страните от Югоизточна Европа, като се засили диалогът между държавните институции в тях и се разширят  контактите с представителите на бизнеса за набелязване на конкретни области и проекти от взаимен интерес.

В рамките на визитата си заместник-министър Тошев проведе двустранни срещи със заместник министър-председателя и министър на земеделието и хранителната промишленост на Република Молдова Владимир Болеа и със заместник-националния представител на ФАО за Европа и Централна Азия  Набил Ганджи.

Заместник-министър Георги Тошев очерта възможностите за двустранно сътрудничество с Молова, като основен итгерес предизвика възможността за обмен в областта на аграрната наука. Министър Болеа подчерта, че проявяват интерес към опита на България във връзка с разбработването на стратегия за развитие на овцевъдството в Молдова. Той заяви желанието си да посети страната ни, като информира, че в страната му се обсъжда и създаване на национален център, който да обединява съществуващите научно-изследователски институти, като в това отношение опитът на структурата на Селскостопанска академия в България би бил полезен.

По време на срещата на заместник-министър Тошев със заместник-националния представител на ФАО за Европа и Централна Азия Набил Ганджи беше споделено виждането, че България играе важна роля като център на сътрудничеството между Китай и държавите от ЦИЕ в аграрната област. Набил Ганджи изрази задоволството си от отличното сътрудничество между България и ФАО, което ще намери отражение в подготвяния Меморандум за разбирателство. Документът ще конкретизира насоките за бъдеща работа между ФАО и България в контекста на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА