Яйцата за закуска не повишават риска от деменция, е установило ново проучване, цитирано от “Дейли мейл”. Всъщност яйцата сутрин дори могат да подобрят функциите на мозъка, твърдят изследователите. Предишни проучвания свързваха яйцата със сърдечно-съдови проблеми като сърдечен удар, високо кръвно налягане и както и с качване на килограми. Настоящите изследвания обаче са доказали, че похапването на яйца за закуска съвсем малко влияе на нивата на холестерола в кръвта. Знае се, че фактори, които водят до увреждане на сърцето, артериите или кръвообращението повишават и риска от Алцхаймер.
Финландски учени са анализирали диетата на близо 2500 души между 42 и 60 години, които не са имали диагноза, свързана с проблеми с паметта. Авторът на изследването проф. Жирки Фиртанен от Университета Източна Финландия коментира, че нито холестеролът, нито приемът на яйца се свързва с по-висок риск от деменция или Алцхаймер. Напротив, консумацията им се свързва с по-добро представяне на невро-физиологичните тестове. Изследването твърди, че честата консумация на яйца не повишава риска от проблеми с паметта, дори при хора, които са генетично предразположени.
Едно голямо яйце осигурява 6 гр висококачествен протеин, антиоксиданти като лутеин и витамини А, D и Е. По-рано витамин Е беше свързан с това, че намалява риска от бъдещи сърдечни удари, а лутеинтът предпазва от запушване на артериите.
Проучване, оповестено през ноември, е установило, че консумацията на само едно яйце дневно намалява риска от удар с 12%. Все пак яйцата са тежка храна и приемът им трябва да е разумен.