Забраняват на избите да добавят вода и захар във виното

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Българските изби ще могат да произвеждат вино с плесен и да го продават под името “благородно сладко вино”. За да получат това право обаче, трябва да имат предварителна регистрация в Изпълнителната агенция по лозата и виното и да спазват специфични условия при производството. Това е записано в проектоправилника за прилагане на Закона за виното и спиртните напитки, съобщава Стандарт нюз. Според документа благородното сладко вино трябва да е с алкохолно съдържание поне 12%. Най-малко 85 на сто от гроздето, от което е произведено, трябва да е добре узряло, завехнало или нападнато от благородната плесен Botrytis Cinerea. Естественото захарно съдържание на гроздовата мъст пък трябва да е минимум 212 грама на литър.

Всяко качествено вино ще трябва да разполага и със специален 18-цифрен номер, който гарантира произхода му. Първите 11 цифри ще са код, по който може да се проследи откъде е гроздето, използвано при производство. От дванадесета до петнадесета цифра ще показват годината на реколтата, а от шестнадесета до осемнадесета ще бъде поредният номер на вписване в районната лозаро-винарска камара.

За да може една напитка да се нарече вино, тя не трябва да съдържа добавена вода и захар, предвижда още проектоправилникът. Забранена е повторната ферментация на джибрите. Въвежда се и лимит на количеството серен диоксид. В червеното вино той не трябва да надвишава 150, а при бялото и розето- 200 мг на литър. Всички производители на грозде пък ще бъдат вписани в регистър. В него ще са описани сортовете лозя, местоположението и годината на засаждането им.

ЕТИКЕТИ:
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА