По целия свят правителствата налагат ограничения за пътуване в опит да ограничат разпространението на коронавируса. Непредвидено последствие от това е свиване на труда на мигрантите, които играят не малка роля в производството на храни. Американските селскостопански производители, които се подготвят за прибиране на реколтата, предупреждават за пагубно въздействие върху плодовете и зеленчуците, след като американското посолство в Мексико обяви спиране на интервюта за визи за сезонни земеделски работници.
В Австралия производителите твърдят, че страната може да се сблъска с недостиг на някои плодове и зеленчуци поради бордюрите за пътуване, като нацията традиционно използва задгранични работници за една трета от сезонните земеделски работни места. Крайно недостатъчно са берачите на киви в Нова Зеландия.
А в Канада ограниченията за пътуване заплашват месопреработвателите, които разчитат на временни чуждестранни работници, за да запълнят хроничния недостиг на работна ръка. „Няма да има кой да събира реколтата“, споделя Робърт Гюнтер, старши вицепрезидент по публична политика на Асоциацията на свежите продукти на United, която представлява съвкупност от американски производители, дистрибутори, търговци на едро и търговци на дребно. „Това ще бъде пагубно за производителите и в крайна сметка за веригата на доставки и потребителите. Те няма да имат храната. “, коментира още той.