Подправката Nigella Sativa, популярна у нас като черен кимион, има хилядолетна история. От исторически сведения е известно, че семената на растението са били част от храната на фараоните. Учените днес са установили, че маслото от черен кимион съдържа 15 аминокиселини, включително 8 от 9-те незаменими, както и омега 6 и 9, витамини А, В1, В2, В6 и С, каротен, ниацин, фолацин, калий, калций, цинк, желязо, фосфор, манган, селен, мед, натрий и цинк.
Маслото от черен кимион е известно като мощен имуностимулант, притежаващ редица здравословни качества, които го правят приложимо при различни проблеми. Аргининът, който се съдържа в черния кимион, е много полезен при хора, претърпели кожни травми и възпаления. Това вещество неутрализира свободните радикали и стимулира синтеза на колаген.
Аргининът стимулира и производството на простагладин Е1, който подпомага функциите на мозъка и нервната система, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.
Малка БГ компания се захваща смело с производство на масло от черен кимион
Маслото от черен кимион има полезно влияние при заболявания на стомашно-чревния тракт, астма, диабет. Според някои изследвания употребата на продукта стимулира дейността на костния мозък, което го прави идеално средство за лечение и предотвратяване на развитието на тумори. По своите антибактериални свойства подправката превъзхожда редица съвременни антибиотици, но не вреди на организма.
Повече полезна информация за земеделието и производството на храни може да прочетете в списание “Агрозона”.