За година спад с 30% на площите с рапица в Добруджа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Климатичните промени са проблем за отглеждането на културата, производителите страдат и от дъмпинговия внос

Намаляват площите, засети с рапица в Добруджа, съобщи председателят на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренско Боян Димов. Според него все повече стопани избягват да сеят маслодайната култура, защото е много скъпа за отглеждане.

“В момента себестойността на рапицата е по-висока от предлаганата цена. Препаратите, които се използват за отглеждането й са много скъпи. Прибирането на реколтата също е трудно, изисква се повече техника. При това положение рапица отглеждат само големите стопани, които имат нужда от по-голям сеитбооборот, за да участват по програмите за екологично земеделие”, каза Димов.

По думите му през 2023 година площите с рапица са намалели с около 30% в сравнение с 2022 г. Въпреки това, на този етап производството е достатъчно, за да задоволи вътрешното потребление. Очакванията обаче са, че площите с рапица ще намаляват и в бъдеще, защото украинският внос продължава и изкупните цени остават ниски.

Друг проблем пред отглеждането на рапицата са климатичните промени. Според агрономи летните суши през последните години затрудняват навременна сеитба, а липсата на дъжд забавя поникването. В много случаи щетите от ниските температури през зимата водят до увреждане на продукцията и драстичен спад в изкупните цени, съобщава БТА.

Въпреки това, според специалистите, в бъдеще рапицата може отново да бъде основна част от сеитбооборота. Маслодайната култура намира широко приложение в индустриалната химия, производството на био дизел, олио и фураж.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА