Варените яйца могат да се използват в различни ястия. Приготвянето им е лесно и се отдава дори на най- неопитните в кухнята, тъй като за втвърдяването на жълтъка и белтъка е необходима единствено вряща вода и малко време. Една идея по- предизвикателно може да бъде обаче варенето на пресни яйца. Те се белят трудно и голяма част от тях остава по- черупката, ако не сме много внимателни. Така губим част от продукта, а едновременно с това разваляме и външния вид на яйцето, което в някои случаи може да ни бъде необходимо цяло.
Ако те са ни необходими за салата или като добавка в сандвич, външният им вид не е най- важен. Но що се отнася до разрязаните наполовина лодки от яйца, с различни пълнежи или други рецепти с цели яйца, то тогава е задължително да запазим белтъкът непокътнат, ако не искаме лодките ни да се разпадат.
Най- лесно и безпроблемно се варят яйцата, които са по- стари. Ако имате под ръка само пресни яйца, не се притеснявайте, тъй като съществува лесен начин за белене. В такива случаи се препоръчва добавянето на половин чаена лъжичка сода за хляб във врящата вода, в която готвите яйцата. Оставете ги да врят за поне 7 минути, за да сте сигурни, че сте убили бактериите.
В книгата „За храната и готвенето“ се казва, че содата за хляб алкализира водата и повишава рН-то на яйцата. Когато те са готови, черупките лесно ще се отдели от яйцето, спестявайки ви време и усилия.
За най-добри резултати експертите от кулинарния сайт All Recipies препоръчват да охладите яйцата, като ги оставите сами да се изстудят ако не бързате или за по- моментен резултат, да ги залеете с ледена вода и изчакате няколко минути преди да преминете към беленето им. Ако следвате тези прости съвети, ще ви бъде много по-лесно да премахнете черупката.
Оце по темата: Какво става с тялото ви, ако ядете по 12 яйца седмично