Как да обелите лесно пресни яйца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Варените яйца могат да се използват в различни ястия. Приготвянето им е лесно и се отдава дори на най- неопитните в кухнята, тъй като за втвърдяването на жълтъка и белтъка е необходима единствено вряща вода и малко време. Една идея по- предизвикателно може да бъде обаче варенето на пресни яйца. Те се белят трудно и голяма част от тях остава по- черупката, ако не сме много внимателни. Така губим част от продукта, а едновременно с това разваляме и външния вид на яйцето, което в някои случаи може да ни бъде необходимо цяло.

Ако те са ни необходими за салата или като добавка в сандвич, външният им вид не е най- важен. Но що се отнася до разрязаните наполовина лодки от яйца, с различни пълнежи или други рецепти с цели яйца, то тогава е задължително да запазим белтъкът непокътнат, ако не искаме лодките ни да се разпадат.

Най- лесно и безпроблемно се варят яйцата, които са по- стари. Ако имате под ръка само пресни яйца, не се притеснявайте, тъй като съществува лесен начин за белене. В такива случаи се препоръчва добавянето на половин чаена лъжичка сода за хляб във врящата вода, в която готвите яйцата. Оставете ги да врят за поне 7 минути, за да сте сигурни, че сте убили бактериите.

В книгата „За храната и готвенето“  се казва, че содата за хляб алкализира водата и повишава рН-то на яйцата. Когато те са готови, черупките лесно ще се отдели от яйцето, спестявайки ви време и усилия.

За най-добри резултати експертите от кулинарния сайт All Recipies препоръчват да охладите яйцата, като ги оставите сами да се изстудят ако не бързате или за по- моментен резултат, да ги залеете с ледена вода и изчакате няколко минути преди да преминете към беленето им. Ако следвате тези прости съвети, ще ви бъде много по-лесно да премахнете черупката.

Оце по темата: Какво става с тялото ви, ако ядете по 12 яйца седмично

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА