Изследване: Какво става с тялото ви, ако ядете 12 яйца седмично

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Безопасни ли за яйцата за диабетици?

От години съществуват много противоречия относно това колко полезни са яйцата. Те често се набедяват като причинител за наднормено тегло и рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, заради високото съдържание на холестерол.

И въпреки, че напоследък се появяват все повече изследвания, които реабилитират злополучните яйца в очите на любителите на здравословния начин на живот, яденето на яйца без ограничение и притеснения е трудно за мнозина. За да потвърдят или отхвърлят този мит, група хора се включват в експеримент, публикуван в The American Journal of Clinical Nutrition.

индекс храни, прогноза, Agrozona.bgВ проучването участват 128 души с диабет тип 2 и преддиабет. В рамките на 3 месеца те трябвало да спазват диета с дефицит, като приемат около 500 kcal по- малко от дневната норма, което би трябвало да доведе до загуба на тегло. Участниците били разделени в две групи. Едната група трябвало да консумира не повече от 2 яйца седмично, а втората – цяла дузина. Три месеца по-късно научната група сравнила резултатите с първоначалните показатели и след 6 месеца отново проверила състоянието на участниците.

И двете групи показали приблизително еднакви резултати при отслабване. Интересно било също, че между тях нямало разлики в редица кардиометаболитни здравни маркери. Установява се още, че кръвните липиди, както и глюкозата, гликираният хемоглобин и 1,5-анхидро глюцитолът са равни. Същото се наблюдава при маркери на възпалителни процеси: показателите за С-реактивен протеин, интерлевкин 6 и разтворим Е-селектин почти не се различават.

Единствената разлика в показателите между двете групи е холестеролът

В групата, която консумирала 12 яйца на седмица, се оказало, че той е 2,5 пъти по-висок.

Участниците в експеримента с преддиабет и диабет тип 2 обаче нямат никакви допълнителни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, отрицателни промени в маркерите на възпаление и оксидативен стрес, както и гликемични параметри. Въз основа на тези открития може да се предположи, че пациентите с диабет тип 2 или висок риск от развитие на диабет могат да включват яйца в диетата си.

При разумно съставена диета отсъствието или присъствието на яйца в нея няма да играе значителна роля

Много здравни маркери остават непроменени дори при хора, които са предразположени към диабет или вече имат заболяването. Така че яденето на яйца трябва да бъде още по-безопасно за тези, които са здрави, освен ако, разбира се, не се вземе  предвид историята на холестерола.

Що се отнася до него,стъпваме на несигурната почва на научните противоречия. В продължение на много години медицината признава, че високият холестерол в кръвта е фактор за сърдечно-съдови заболявания, но проучванията през последните години все повече откриват недостатъци в това твърдение. За съжаление, съвременната наука също не е напълно обединена – има съвременни произведения, които се придържат към класическата гледна точка и други, които я отхвърлят.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама