За 7 години прилагането на антибиотици в животновъдството бележи спад от 44%

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Доклад на няколко агенции подчертава значението на намаляването на употребата на антибиотици

В страните, които са намалили консумацията на антибиотици както при животните, така и при хората, се наблюдава намаляване на резистентните на антибиотици бактерии. Това сочи четвъртият съвместен доклад за интегрирания анализ на потреблението на антимикробни средства и появата на антимикробна резистентност (АМР) в бактерии от хора и животни, отглеждани за производство на храни (JIACRA IV), публикувани от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Възприемайки подхода “Едно здраве”, който признава връзката между здравето на хората и животните, докладът представя данни, събрани предимно между 2019 и 2021 г. относно консумацията на антибиотици и АМР в Европа.

За първи път като част от този проект трите агенции анализираха тенденциите в консумацията на антимикробни средства и АМР в Escherichia coli (E. coli) както от хора, така и от животни, отглеждани за производство на храни. Те също така разгледаха как тези тенденции се променят при хората и животните, отглеждани за производство на храни, през 2014 – 2021 г. Например, през този период консумацията на антибиотици при животни, отглеждани за производство на храни, е намаляла с 44%.

Анализът, извършен от трите агенции, установи, че бактериите E. coli както при животни, така и при хора стават по-малко резистентни към антибиотици, тъй като общата консумация на антибиотици е намалена. Това показва, че тревожните тенденции в антибиотичната резистентност могат да бъдат обърнати с правилните действия и политики.

“Повишените усилия за намаляване на ненужната консумация на антибиотици са наложителни за справяне със заплахата за общественото здраве от АМР. В допълнение, укрепването на имунизационните програми и подобряването на практиките за превенция и контрол на инфекциите в общностите и здравните заведения са от съществено значение за намаляване на нуждите от антибиотици”, казва Андреа Амон, директор на ECDC.

“Използването на по-малко антибиотици в животновъдството се отплаща: в повечето страни, които намалиха употребата на антибиотици, наблюдавахме съответно намаляване на нивата на резистентност. Това означава, че националните усилия работят. Той също така подчертава ангажимента на ЕС към подхода “Едно здраве”, защитавайки както здравето на животните, така и глобалното обществено здраве”, казва Бернхард Урл, изпълнителен директор на EFSA.

“Достъпът до надеждни данни за потреблението и резистентността при хората и животните има реална разлика в борбата с АМР. Чрез съвместни проекти като JIACRA европейските страни получават безценна информация за въздействието на мерките, които предприемат. Това им дава възможност да предприемат по-нататъшни действия за насърчаване на разумната употреба на антибиотици”, казва Емер Кук, изпълнителен директор на EMA.

 

Докладът също така показва, че при хората употребата на важни групи антибиотици, като карбапенеми, 3-то и 4-то поколение цефалоспорини и хинолони се свързва с резистентност към тези антибиотици при E. coli при хора. По същия начин употребата на хинолони, полимиксини, аминопеницилини и тетрациклини при животни, отглеждани за производство на храни, е свързана с резистентност към тези антибиотици, които се срещат в бактериите E. coli при животни, отглеждани за производство на храни.

АМР представлява сериозна заплаха за общественото здраве и здравето на животните. Изчислено е, че всяка година АМР причинява смъртта на повече от 35 000 души в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС/ЕИП) и създава значителна тежест за европейските системи на здравеопазване, с приблизителни разходи от 11,7 милиарда евро годишно, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 

 

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА