Явор Гечев: Спряхме нерегламентирания внос на земеделска продукция в България. Проверките продължават

Златко Златков
Златко Златков
7 Минути

Все още не е ясна финансовата рамка за подпомагане на сектор Земеделие през 2013. Това е специализиран въпрос, не разполагаме с информация

На срещата с изпълнителния директор на ДФ Земеделие Румен Порожанов, насрочена за утре ще стане ясно какви средства ще бъдат разплатени през 2013 година на производителите на плодове и зеленчуци по схемата за качествена продукция. Това стана ясно днес след брифинг в Министерството на земеделието и храните. На въпрос на Агрозона, свързан с финансовата рамка за подпомагане на сектор Земеделие с европейски средства и национални доплащания от държавния бюджет, участниците в брифинга не представиха финансови параметри на подкрепата, която ще подпомогне защитата на българската земеделска продукция, както и стимулите за българското производство на най-уязвимите сектори днес – плодове и зеленчуци, животновъдство, в т.ч. птицевъдство и свиневъдство.

В пресконференцията днес участваха зам. министрите на земеделието и храните Явор Гечев и Валентина Маринова, зам. министърът на финансите Людмила Петкова, изпълнителният директор на БАБХ Венцеслава Тасева, изпълнителният директор на НАП Бойко Атанасов и Георги Арабаджиев от МВР – представители на междуведомствена работна група, назначена със заповед на премиера Пламен Орешарски, която обяви резултатите от стартираните проверки в защита на българската земеделска продукция.

“Спрян е нерегламентираният внос на земеделска продукция, с което дадохме възможност на българските зеленчукопроизводители да дишат.” Това каза Явор Гечев, във връзка с резултатите от проверките на земеделска продукция  и допълни, че “това, което постигнахме за 10 дни, е безпрецедентно”. Според него за първи път има тотална симбиоза между всички институции, чиито усилия са били необходими, за справяне с проблема за нерегламентирания внос на земеделската продукция. Направени са хиляди проверки, които имат краткосрочен характер, каза Гечев и бе категоричен, че тези мерки ще продължат.

След първите 2 – 3 дни от проверките на земеделска продукция, хората, които се занимават с нерегламентиран внос, разбраха, че няма как да продължат по този начин, каза Явор Гечев. и припомни, че първата акция за проверки е била в 4.30 часа сутринта и превенцията е налице. „Анализът е, че наистина сме свършили работа”. ДДС измамите ощетяват българските потребители, каза той и даде пример с вноса на домати, които влизат по нерегламентиран начин, отиват да се продават някъде, като за тази стока не се плаща 20% ДДС. Това поставя в непазарна среда и прави българските производители неконкурентоспособни.
БАБХ  проверява качество и произход на продукцията, няма правомощията да проверява и фактурите, обясни Гечев и допълни, че при съвместната работа между институциите, тези проверки са били възможни.

За нерегламентиран внос на земеделски продукти досега са проверени 487 тържища, в хипермаркети са извършени 268 проверки, отчете директорът на БАБХ Д-р Венцеслава Тасева. Тя допълни, че са проверявани и леки коли и бусове на границата с трети страни. На ГКПП Кулата, от началото на месеца, са преминали проверени над 500 пратки, на ГКПП Илинден – 10 пратки. На ГКПП Капитан Петко войвода са направени проверки на 9 пратки с редовни документи, и една – на ТИР с нерегламентиран внос на дини. На ГКПП Златарево и ГКПП Гюешево няма нарушения. Граничният контрол на границата с трети страни спира и леки автомобили и бусове.

“Обсъждаме варианти за дългосрочни мерки срещу нерегламентирания внос на селскостопанска продукция”, заяви заместник финансовият министър Людмила Петкова и допълни че, „по принцип, два варианта са възможни за засилване на сътрудничеството между институциите и чрез сключване на необходимите споразумения за взаимодействие. Вторият вариант е за създаване на специализирано законодателство, по отношение на извършването на тези проверки”, каза Петкова.  „До две седмици ще имаме готовност. Двата варианта ще бъдат анализирани по отношение на разходи и ползи, ще бъдат обсъдени със заинтересованите страни, за да бъде избран ефективният модел за бъдеща работа”, допълни Людмила Петкова.

Специализирано законодателство във връзка с проверките на земеделска продукция съществува в Румъния, там е създадено специализирано звено, разясни Петкова схемата на контрол в съседната държава. Звеното проверява всички транспортни средства на граница с друга държава, като проверката е документална. По отношение на определена група стока, които те са идентифицирали като рискови, от звеното правят проба на транспортното средство и то може да се разтовари на място, като се направи физическа проверка, за да се установи дали количеството съответства на документите, които го придружават, обясни Петкова. Зам.-министърът на финансите каза в отговор на журналистически въпрос, че специализираният режим в Румъния действа от 2010 г. и досега няма открита процедура от Европейската комисия и че на се възпрепятства свободното движение на стоки.
Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев посочи, че идеята на системата е не да хваща нарушителите, а да бъде изградена на превенцията и ясни точни правила, в които всички да са равнопоставени. Гечев допълни, че тези проверки не са единствените мерки, които се предприемат. Българският потребител трябва да е спокоен, защото за 8 дни на практика сме установили само 11 нарушения, свързани с качество на храните и с ненапълно изрядни документи, непълно етикетиране, каза Венцеслава Тасева. На борсата в Пловдив са бракувани 16 тона домати поради изтекъл срок на годност, каза още изп. директор на БАБХ.
Явлението, което се получи е, че в нашата страна дали от внос, дали от страни членки, влизат регламентирани стоки, придружени с необходимите документи, окачествени – каза тя.
Заместник-министърът на земеделието Явор Гечев посочи, че това, което е направено, е че цялата информация е събрана на едно място с всичката експертиза на всички институции, които могат да помогнат, решен е моделът за прилагане. Моделът, който е избран, е базиран на най-добрите европейски модели, на различни страни, по думите на Гечев. „Ако този модел сработи в такъв оперативен порядък и тази експертиза, която влагаме, на практика значи, че ДДС измамите чрез внос на продукти по нерегламентиран начин ще престане да съществува”, каза Гечев.

Петър Лазов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама