Явор Гечев: Няма печалби в зърнопроизводството при настоящите ниски изкупни цени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според него най-голямата опасност в момента е да се застъпят стара и нова реколта зърно в складовете

“Цените на слънчогледа и пшеницата няма да продължат да спадат”. Това каза пред журналисти министърът на земеделието Явор Гечев, който беше гост на Деветата национална среща на земеделските производители, провеждаща се край Казанлък. От думите му стана ясно, че в момента най-голямата опасност е да се застъпят продукцията от 2022 година и тази, която предстои да се прибере след няколко месеца. Това може да се случи, ако няма раздвижване на пазара, съобщава БТА.

“Няма печалби в зърнопроизводството при настоящите ниски изкупни цени на пшеницата, липсата на пазари и високата себестойност на продукта от изминалата година”, обясни още Гечев. “Като добавиш разходите за съхранение на продукцията, някъде се работи и на загуба. Надявам се стопаните да преодолеят поне прага на себестойност”, обясни още той.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов допълни, че към момента 5 млн. тона пшеница застояват на територията на страната. “Има и производители, които са задържали реколта и от 2021 година. На по-голяма част от зърнопроизводителите складовете им са пълни с реколта от 2022 година”, посочи той.

От думите на земеделския министър стана ясно, че въпросът е разискван и на изминалия Съвет на министрите по земеделие. Служебният министър обясни, че е обсъждано отваряне на т.нар. кризисен резерв. Чакаме развитие от страна на европейските институции в тази посока, включително част от механизмите за задействане на такси за украинското зърно и слънчоглед при преминаване на продукцията през страната, каза той. Според министър Гечев в момента има два наболели въпроса – дали производителите ще има къде да приберат следващата реколта и дали ще имат пари да я приберат.

Служебният министър е категоричен, че държавата няма да се примири по отношение на високата цена на някои продукти, в това число на млечните. По думите на Гечев скоро ще започне осъществяване на ежедневен мониторинг на цените по цялата верига, който ще се извършва в малки и големи магазини във всички градове в страната, ще включва и съпоставка на цените с тези в други държави.

“Министерството на земеделието е на 85 процента готово с Наредба за проследяване на качеството на продуктите при проникването им на пазара, независимо дали са вносни или български“, каза още Гечев. Подготвят се и законодателни промени, които включват детайлизиране на различни аспекти по отношение на ценообразуването, разширяването на някои понятия и тяхното доуточняване, коментира той.

 

 

 

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА