Явор Гечев: България е против приравняването на етеричните масла с химически продукти

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Страната ни е “еталон за качество” и един от най-големите производители на розово и лавандулово масло

Министерството на земеделието ще изпрати писмо до Европейската комисия, с което държавата ни ще се обяви против приравняването на естествените етерични масла към химически продукти. Това каза пред журналисти служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на Деветата национална среща на земеделските производители.

По думите му тази година Комисията е изразила намерение да инициира определени промени в регламент от 2006 година, включващи разширяването на някои понятия. “Тук опасенията са, че етеричните масла от растения, включително розовото и лавандуловото масло, могат да попаднат в обхват на допълнителни регулации и допълнителни отговорности по отношение на тях”, поясни Гечев. Той каза още, че писмото на Министерството ще бъде препратено и до всички български евродепутати, за да изразят своето становище и да се формира национална позиция по отношение на казуса, съобщава БТА.

“Не само ние, но и Франция изрази скептицизъм. Аз не мисля, че ще се стигне до вкарване на етеричните масла от растения към този механизъм от допълнителни регулации и ние като държава ще вземем всички мерки”, посочи още министър Гечев и подчерта, че България е “еталон за качество” и един от най-големите производители на розово и лавандулово масло. “Това е нещо, с което държавата ни не би се примирила”, категоричен беше Явор Гечев.

На 24 и 25 май в Казанлък ще се състои среща, която се организира от Международната асоциация на ароматите, френски евродепутати, кмета на френския град Грас Жером Вийо. По думите на кмета Галина Стоянова срещата се организира именно по повод намерението на Европейската комисия за промяна в регламента за производство на етерични масла.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА