Ясни са ставките за преходната национална помощ за тютюн за 2022 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Ясни са предложенията на аграрното министерство за размера на плащане за преходната национална помощ за тютюн, необвързана с производството за 2022 г., за изкупеното и премирано в референтния период 2007-2009 г. референтно количество тютюн по сортови групи „Басми”, „Каба кулак”, „Бърлей” и „Вирджиния”. Техният размер е посочен в проект на заповед на министър Гечев, публикувана от Министерството на земеделието.

Техният размер е следният:

І. „Басми“:

  1. за тютюнопроизводители с количества до 1 тон включително по 2,07 лв./кг (1,34 лв. + 0,73лв.);
  2. за тютюнопроизводители с количества над 1 тон до 2 тона по 2,01 лв./кг (1,34 лв. + 0,67 лв.);
  3. за тютюнопроизводители с количества над 2 тона по 1,34 лв./кг;

ІІ.   „Каба Кулак“ по 1,05 лв./кг;

ІІІ.  „Бърлей“ по 0,77 лв./кг;

ІV.  „Виржиния“ по 0,61 лв./кг.

Заповед на министъра може да се обжалва пред Върховен административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм въз основа на средногодишното количество изкупен качествен (1 – 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за различните количества в сортовите групи. Целта на диференциацията е постигане в максимална степен на справедливо и балансирано разпределение на средствата за българските тютюнопроизводители като по този начин се създаде възможност за по-балансирано допълване на доходите на икономически по-уязвими производители на тютюн съобразно обема на изкупеното референтно количество тютюн, уточняват от МЗм.

Четете още: 

Важно: Тютюнопроизводителите могат да актуализират регистрациите си до 1 март

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА