Ясна е ставката за зелените директни плащания, пускат парите до дни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Вижте каква е точната сума

Зелените директни плащания за Кампания 2021 г ще бъдат в размер на 121,63 лв за хектар за един допустим за подпомагане хектар по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда, се посочва в заповед на министъра на земеделието Иван Иванов от днес. Ставката бележи намаление от над 10 лв на хектар сравнено с размера на плащанията за Кампания 2020, когато за хектар бяха отпуснати 133, 82 лв. През Кампания 2019 г зелените плащания към стопаните

Според индикативният график за изплащане на парите от ДФ „Земеделие“ през тази година зелените плащания трябва да бъдат направени в периода от до края на април т.г. През този месец се очаква оторизация и по схемите за протеинови култури и специалното плащане за култура памук.

Зелени директни плащания се отпускат за допустимите площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) при условие, че в стопанството се изпълняват зелените изисквания, доколкото са приложими за неговия вид и размер.

В резултат на извършените административни проверки от ДФ „Земеделие“, за Кампания 2021 установената за подпомагане площ по схемата е в размер на 3 803 726,63 ха. Определеният размер за подкрепа е с 12,19 лв. по-нисък спрямо предходната кампания. Причината за по-високата ставка за кампания 2020 беше прехвърляне на средства от Програмата за развитие на селските райони към директни плащания, с което бюджетът по схемата беше със 9,9% по-висок спрямо настоящата кампания. Допълнително влияние оказва и по-високият размер на допустимата за подпомагане площ за кампания 2021, като увеличението е с 3802 ха или 0,1% спрямо 2020 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА