ДФЗ изплати близо 465 млн. лева по схемата за зелените директни плащания

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Средствата се разпределят между 52 485 земеделски стопани

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати близо 465 млн. лв. (464 674 634 лв.) за Кампания 2022 по Схемата за селскостопански практики, благоприятни за климата и околната среда, така наречените „зелени директни плащания“ (ЗДП). Средствата се разпределят между 52 485 земеделски стопани. Фонд „Земеделие“ успя да преведе субсидиите по сметките на бенефициерите десет дни по-рано, в сравнение с миналата година, когато парите бяха оторизирани на 21 април. Институцията стриктно спазва заложения индикативен график за отпускане на финансовата подкрепа по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2022.

24 браншови организации от сектор земеделие и преработка се обявиха срещу „харченето като за последно“ на средства от ПРСР 2014-2020 г.

Ставката по схемата е в размер на 123,04 лева на хектар и е определена със Заповед № РД 09-423/10.04.2023г. на министъра на земеделието. Подпомагането се определя на база установената допустима площ по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), посочена след извършване на всички административни проверки и проверки на място, съгласно Регламент (ЕС) №1307/2013.

Схемата за зелените директни плащания е задължителна за прилагане от държавите членки и от земеделските стопани, получаващи плащания по СЕПП. По нея се прилагат различни селскостопански практики в зависимост от структурата на земеделското стопанство, неговия размер и отглежданите култури. Основните сред тях са диверсификацията на културите, запазване на постоянно затревените площи, както и поддържане на 5% от обработваемата земя като екологично насочените площи.

От Кампания 2017 насам при неспазване на зелените изисквания се въвежда налагане на административни санкции за наддеклариране, съгласно изискванията на Делегиран Регламент (ЕС) № 640/2014 на ЕК.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА