Януари-март 2020: Ръст в производството на имитиращи сирена, спад при маслото и млякото за пиене

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

 

През периода от януари до март 2020 г. се увеличава продукцията на имитиращи сирена, съдържащи в състава си краве мляко, като ръстът е съответно от 911 т на 1 259 т. През същия период намалява производството на краве мляко за пиене с добавки: от 321 т на 184 т. По-малко масло (88 т) е произведено през март в сравнение с януари (92 т). Това става ясно от данните на отдел “Агростатистика“ на Министерство на земеделието, храните и горите за дейността на млекопреработвателните предприятия в България през първото тримесечие на 2020 година.

Докато през януари 2020 г. произведеното количество сирене от краве мляко е 5 962 т, през февруари то е 5 909 т, а през март възлиза на 6 585 т.

Сред млечните продукти най-голямо е производството на заквасени млека, което общо за периода възлиза на 40 123 т. Количеството пресни пакетирани млека, излезли от предприятията, бележи ръст от 5 827 т през януари до 7 511 т през март. Производството на сметана е 209 т през януари и се увеличава до 238 т. през март.

Общото количество преработено мляко в преработвателните предприятия през първото тримесечие на 2020 г. е 165 359 л, от които 161 750 л краве мляко.

Табличен вид на данните за дейността на млекопреработвателните предприятия в България през първото тримесечие на 2020 година може да видите ТУК.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА