През периода от януари до март 2020 г. се увеличава продукцията на имитиращи сирена, съдържащи в състава си краве мляко, като ръстът е съответно от 911 т на 1 259 т. През същия период намалява производството на краве мляко за пиене с добавки: от 321 т на 184 т. По-малко масло (88 т) е произведено през март в сравнение с януари (92 т). Това става ясно от данните на отдел “Агростатистика“ на Министерство на земеделието, храните и горите за дейността на млекопреработвателните предприятия в България през първото тримесечие на 2020 година.
Докато през януари 2020 г. произведеното количество сирене от краве мляко е 5 962 т, през февруари то е 5 909 т, а през март възлиза на 6 585 т.
Сред млечните продукти най-голямо е производството на заквасени млека, което общо за периода възлиза на 40 123 т. Количеството пресни пакетирани млека, излезли от предприятията, бележи ръст от 5 827 т през януари до 7 511 т през март. Производството на сметана е 209 т през януари и се увеличава до 238 т. през март.
Общото количество преработено мляко в преработвателните предприятия през първото тримесечие на 2020 г. е 165 359 л, от които 161 750 л краве мляко.
Табличен вид на данните за дейността на млекопреработвателните предприятия в България през първото тримесечие на 2020 година може да видите ТУК.