За втора поредна година на опитните полета на Аграрния университет в Пловдив се провеждат „Международни дни на полето“. В продължение на три дни експерименталната база на учебното заведение е място за среща на представители от агробизнеса, академичните среди и изследователи, фермери, студенти, които се запознаха пряко с новите технологии за отглеждане на различни сортове култури.
Освен зърнено-житните култури, тази година водещо място заемат и зеленчуковите култури, широка гама от различни средства за растителна защита, торове и земеделска техника. Не на последно място, акцент е поставен и върху биопроизводството.
Основната цел на изложението пък е да стартира практически обмен на информация между земеделските производители и доставчиците на съвременни технологии в аграрния сектор. “През тази година фокусът не е изцяло върху зърнено-житните култури. Искаме да покажем и по-малките ферми със зеленчуци, биопроизводителите, включително и в сектора на животновъдството“. Това коментира пред „Агрозона“ Светослава Илиева, управител на DLG България. Тя бе категорична, че за да се наложи един сериозен форум трябва да се разшири спектъра на изложителите и да се включат всички зони на земеделието в България.
Международни дни на полето търси проблемите на българския фермер
Проблемите, които срещат фермерите в растителната защита, фертилизацията, обработването на полетата, всичко това бе широко дискутирано по време на форума. „Опитахме се да направим нещо, което да отговори конкретно на нуждите на фермерите в България“. Това коментира от своя страна мениджърът на DLG Интернешънъл Бернд Кох. Изложението неслучайно е на полето, именно там където всеки фермер е свикнал да бъде. Тук освен да се дискутира може да се види и реалното земеделие, коментира Кох.
Фермерите имаха възможност да се запознаят с последните решения и иновации в сферите, в които оперират. Голям шанс за тях беше, че могат да сравнят продуктите си един с друг, допълни Кох.
Той отново наблегна на биологичното производство и все по-голямото му търсене по света. Според него, интересът от фермерите по цял свят се засилва. „Производители могат лесно да преминат към биопроизводство, но на събития като нашето те могат да съберат предварително информация от първа ръка“.