Всички имоти от НАТУРА 2000 са извадени от търговете за земя

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Всички имоти от НАТУРА 2000, които Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е подало на МЗХ, са извадени от търговете за земя, която може да се купи с поименни компенсационни бонове. В случай че има други имоти, които обаче не са подадени своевременно и са част от европейската екологична мрежа, МЗХ поема ангажимент да не се променя предназначението и начина им на трайно ползване. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с представители на Коалиция “За да остане природа в България”.

След направени проверки са извадени около 50 хил. дка от търговете. Това са близо 70 ливади и пасища, попадащи в НАТУРА 2000, и 6 защитени местности, за които е установено, че са публична държавна собственост.

Срокът за приемане на заявления за участие в търговете приключи миналата седмица. Приети са общо 608 заявления за 115 хил. дка. Най-много заявления са подадени в Кърджали – 203, поради най-голямата обща площ за продажба – 15 500 дка. Със заповеди на директорите на Областните дирекции вече са определени тръжните комисии, разглеждащи постъпилите документи. Те имат петнайсет дни за разглеждане на предложенията.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама