Всеки втори ще има някакъв вид алергия до 2050 г., сочат прогнози на Световната здравна организация, а стимулирането консумацията на био продукти има потенциала да предотврати тази тенденция, сочат резултатите от научен доклад на тема „Ефектите на биологичните храни и земеделие върху човешкото здраве“, представен по инициатива на българския евродепутат Момчил Неков в Европейския парламент.
Здравословното хранене е необходимо и да поддържане на трудоспособността до по-късна възраст, става ясно от думите на Неков във връзка със застаряване на населението и повишаване на пенсионната възраст.
Научният доклад е съставен от специалисти от Швеция, Дания, Франция и Полша и обръща внимание на различни елементи, използвани в торовете или почвените подобрители, както и върху ефекта им върху здравето. По-малкото пестициди или земеделие без тях изобщо намалява риска, остатъци от тях да попадат в храната, съответно и в тялото на човека, коментира Аксел Мие от Швеция – един от авторите на доклада. Специалистите цитират изследване, според което биологичните храни съдържат два пъти по-малко кадмий, който има токсично за бъбреците действие. В биоживотновъдството, което тепърва прави първи крачки у нас, също има по-малко изкуствени елементи, хормони и други вещества, тъй като животните трябва да се хранят максимално дълго на естествена паша.
Вече има страни от ЕС, в които биоземеделието е близо 20% от целия отрасъл. У нас развитието му е със стабилни темпове на ръст вече години наред, но все още само 2,4% от площите са био сертифицирани. Водят се преговори по новото законодателство по био храните и био етикетирането. Очаква се това да засили сектора в ЕС, но и да намали възможността за злоупотреби или внос на по-малко качествени храни от трети страни.