Все по-голяма част от храната на европейците се отглежда в трети страни

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Осигуряването на прехрана на европейците все повече е свързано с използването на обработваема земя в държави извън континента. Изводът е на неправителствената организация Friends of the Earth Europe в доклад, публикуван наскоро.

Европейският съюз се нуждае от почти 270 млн.ха земеделска земя, за да осигури годишната прехрана на жителите на Стария континент. В момента около 40% от обработваемата земя, осигуряваща производството на храни за европейците, се намира извън Европа. Територията е с големината на Франция и Италия взети заедно. Това вреди на околната среда и местните селски общности, е основния извод в доклада.

Ето защо е необходимо ЕС да си постави ясни цели и да използва свободната в момента земеделска земя. Трябва да се намали замърсяването на околната среда в следствие производството на стоки в животновъдството и производството на култури богати на белтъчини.

„Прекалено високото производство на храни в ЕС се дължи на големия внос на фуражи в ЕС“, каза евродепутатът Мария Хойбух от Германия за Agra Europe. Експертите на неправителствената организация критикуват и силния внос на плодове и зеленчуци от държави, които не са членки на ЕС.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА