Дойде време за любимата на цялото ми семейство Коледна пуйка, разказва Петя Раева. Приготвям я много лесно, но си иска 5 часа печене. Тази е 5 килограма и този път може и да направя на Нова година и ще я напълня с кестени, разказва известната авторка на книги за здравословното хранене.
Ето каква е нейната успешна рецепта:
Пуйката се натърква с малко сол, защото зелето е достатъчно солено, пушен червен пипер и черен пипер.
Една зелка кисело зеле се нарязва и в тавата се размесва хубаво с подправки:
дафинов лист 6 листа
бахар 10 зърна
1 ч.л. черен пипер на зърна и малко млян
1 с.л. червен пипер,
1/2 ч.л. лют червен пипер
Върху овкусеното зеле се полага и се намества пуйката и се натъпква с една бучка (около 30 г) масло, 1 глава лук разделена на половина, дреболиите, 4 скилидки чесън, 1 морков, 1 пащърнак, малко от глава целина и няколко стръкчета прясна мащерка и завързвате краката. Върху пуйката нареждате масло и заливате с олио и 1 чаена чаша вино.
Завивате хубаво с алуминиево фолио и като слагате тавата във фурната внимавайте да не го скъсате. Печете на 200 градуса 4 часа, след което махате фолиото и оставяте едно малко парче само върху пуйката и печете още 1 час. Наздраве !
Киселото зеле – още една естествена виагра
Зелето е много полезен зеленчук и съдържа само 25 ккал на 100 г, което го прави много подходящо за хората с наднормено тегло и определено е най-нискокалоричната и полезна храна. Китай е родината на киселото зеле. Смята се, че работниците на Великата китайска стена са изхранвани със зеле накиснато във вино или ферментирал сок. И това не е случайно.
Киселото зеле съдържа три пъти повече витамин С от лимоните. Съдържа витамините К, В6, В12, лактобацили, калий, желязо, магнезий, цинк. Установено е, че то понижава риска от рак на дебелото черво и на гърдата, подходящо е и за хора с метаболитен синдром, диабет и ставни болки. Най – полезните вещества се съдържат в кочана му. И колкото и да ви е странно то е естествена виагра – повишава сексуалното желание и помага при безсъние, успокоява нервната система, намалява активността на щитовидната жлеза и повишава имунитета!