Време е да се садят овошките. “Агрозона” се обърна към водещи български специалисти по овощарство, които дадоха ценни съвети за начинаещите градинари.
На маркираните места се извършва изкопаване на дупките. Добре е същото да се извърши няколко седмици преди засаждането. При изкопаването да се съобразяваме със следното:
При тежки и нериголвани почви ширината и дълбочината са големи до 1 м на 60 – 70 см. При леките и риголвани почви ширината може да бъде намалена на 40 – 50 см и дълбочина също на 40 – 50 см.
При самото засаждане трябва да осигурим добро уплътняване на почвата около корените. Това извършваме чрез поливане и леко притъпкване, за да не се допусне въздух и празни пространства около корените, което би причинило плесенясване и загниване на корените.
Сместа при запълване на дупките трябва да бъде от 1 кофа оборски тор, две кофи почва и минерални торове. Сместа се разбърква добре, разстила се на дъното и върху нея се поставят да седнат корените на дръвчето на дълбочина 10 – 15 см от повърхността на почвата.
При дръвчетата със слаба коренова система и на вегетативна подложка дълбочината е около 5 – 10 см. По-голямата дълбочина води до задушаването на кореновата система, а плиткото засаждане – до подсушаване на корените. След засаждането и притъпкването се застила на повърхността около корените една кофа оборски тор под формата на венец. С това се поддържа рохкава повърхност на почвата и запазване на влагата.
За опасностите при покупка на нови дръвчета четете тук.