Връщат 28 контейнера с отпадъци в Италия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Следващата седмица от България ще бъдат върнати 28 контейнера с отпадъци от Италия, открити на пристанище “Варна запад”. Това съобщи през уикенда във Варна министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който заедно с главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов участва в проверка на отпадъците. Реекспортът ще е за сметка на изпращача на товара.

Министърът обяви, че предстои да бъдат въведени драстични правила за брокерите на отпадъци. Ще има засилен контрол на гранични пунктове, пристанища и ЖП-входове към страната, за да може още на място да бъде връщан боклукът. Ще бъде поставено условие на инсталациите, които изгарят отпадъци, първо да оползотворяват 50 % български отпадъци и едва след като се установи, че те са изгорени, да се дава квота за внос.

Във връзка с водено досъдебно производство на 30 и 31 януари на пристанище „Варна запад“ е извършен оглед с участието на експерти на РИОСВ – Варна на 28 контейнера, превозващи отпадъци. Превозът е проверен за съответствие с Регламент 1013/2006, който страните-членки на ЕС прилагат пряко и спазват изискванията, разписани в него относно превозите на отпадъци в рамките на общността, както и за вноса и износа на отпадъци към и от ЕС.

Според съпътстващите 28-те контейнера документи те би следвало да пренасят отпадъци от пластмаса и каучук. При отварянето на контейнерите е установено, че отпадъците представляват смес от различни фракции – пластмаса, текстил, хартия и картон, дървесина, стиропор, стъкло, керамика, гумени уплътнения и излезли от употреба гуми, метали и метални опаковки, кабели, обувки, дунапрен, детски играчки, хигиенни материали и др. Предвид вида, характера и състава на установените отпадъците те не отговарят на придружаващите ги документи.

В случаите на внос на установените в контейнерите смесени отпадъци на територията на  България се изисква писмена нотификация от страна на компетентен орган на Италия по регламент 1013/2006 относно превозите на отпадъци и съгласие от страна на компетентния орган на България – министъра на околната среда и водите. В случая няма проведена такава процедура и няма представено съгласие от страна на България. Превозът неправомерно е осъществен по общите информационни изисквания на чл.18 от регламента и се класифицира като незаконен, като се предприемат действия по обратно връщане в страната по изпращане.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА