Внедряването на “интелигентни села” в ЕС и в България предлагат европейски депутати

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

В отдалечените райони в ЕС, само 37% от домовете са имали високоскоростен интернет през 2021 г., каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели, един от инициаторите на идеята за „смарт села“

България се нарежда на предпоследно място в ЕС по степен на навлизане на цифровите технологии. Страната ни заема едва 26-то място сред 27-те държави членки в Индекса за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото на Европейската комисия (DESI) през 2022 г., коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели тези резултати.

ЕК наблюдава напредъка на държавите членки по отношение на дигиталните технологии и публикува годишни доклади за DESI от 2014 г. насам. Резултатът на България се подобрява средно с 9 на сто на година през последните пет, но предвид класирането, този темп на растеж е очевидно недостатъчен. Поради това са крайно необходими мерки, насочени към изграждането на модерна и сигурна цифрова инфраструктура и увеличаването на достъпа до онлайн услуги за граждани, предприятия, публични администрации и институции, особено в селските и отдалечените райони, посочва българският евродепутат.

Евродепутатът Атидже Алиева-Вели коментира класирането на България в DESI и предложи решения за подобряването му, по-специално когато става дума за цифровизация на селските региони, съобщиха от пресофиса й. “Все по-широко разпространената употреба на ИКТ в различни области на живота води до промени както за гражданите, така и за организациите. Въпреки това, заедно с новите възможности за социално-икономическо развитие, идват и нови рискове, свързани с появата на нов тип неравенства. Една от тези заплахи е цифровото разделение, особено между градските и селските региони.

Скорошният ни опит доказа, че цифровизацията може да преодолее физическите разстояния, за да ни предостави възможности и услуги, независимо къде живеем – стига да имаме добра цифрова свързаност. През последните няколко десетилетия, обаче, дигитализацията изостри различията между селските и градските региони, където трябваше да ги смекчи, посочва тя.

По думите й концепцията за “интелигентни градове” вече дава плодове в цяла Европа. Логичен следващ ход за нас е да разработим “интелигентно село”. Имаме задълбочена стратегия и подходящи технологии за съживяване на селските региони, обръщане на тенденцията на обезлюдяване и защита на хората от бедност.

Кризата с ковид показа ясно, че цифровата свързаност не е лукс. Ако тя е фундаментална, тогава бързата, надеждна и стабилна цифрова инфраструктура е основата. През последните десет години вече е постигнат значителен напредък в предоставянето на широколентов интернет достъп за европейските домакинства. В Европейския съюз 70 на сто от домовете през 2021 г. са имали високоскоростна интернет връзка, спрямо 16 на сто през 2013 г., според Евростат. Но в селските региони, които трудно могат да получат интернет покритие, само 37 на сто от домовете са имали високоскоростен интернет през 2021 г.

Това растящо цифрово разделение между градските и селските региони е едно от основните предизвикателства, пред които са изправени гражданите и предприятията в Европа. Като родител на проекта “интелигентни села”, аз силно вярвам, че ЕС, националните, регионалните и местните власти трябва да засилят сътрудничеството си, за да осигурят приличен достъп до интернет и цифрови услуги в ключови области като здравеопазване, образование, обществени услуги и социално приобщаване”, споделя  Атидже Алиева-Вели.

Участието и ангажираността на обществеността и на всички заинтересовани страни е от решаващо значение за постигането на успешна цифрова трансформация. Ефективните публично-частни партньорства, правилните стимули и правилните технологии са основни съставки за преодоляване на цифровото разделение. Тук ключова роля играят технологичните компании и тясното сътрудничество между ЕС, национални и местни власти, и IT секторa.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА