Влизат в сила нови правила за пускането на нови храни на пазара

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

От днес, 8-и април, влиза в сила регламент 2015/2283 на Европейската комисия, който улеснява процедурата за пускане на нови храни на пазара в ЕС. Новите правила задължават всяка държава членка в рамките на 4 месеца след подаване на иск от производител, да определи един нов продукт може да бъде определен като нов за пазара. Само в изключителни случаи този срок може да бъде 8 месеца и държавата трябва също да предостави подробни основания за своето решение.

Ключовата цел на новия регламент е да се постигне повече яснота относно това дали една храна е нова или не. Така производителите ще знаят дали ще могат да продават определен продукт като нов, или пък ще трябва да подадат пълна и подробна иск за нова храна. „Новият процес предоставя възможност да се даде формално одобрение много по-лесно, като тази оценка ще може да бъде използвана в целия ЕС.“, обяснява експертът по прехрана Лука Бучини от Hylobates Consulting пред foodnavigator.com. Преди операторите можеха да направят самооценка, но тя можеше да бъде оспорена от всяка държава членка.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements