Вкусът на Гергьовден от фермата на Юлия в село Гинци

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Преди да стигнем до гергьовската трапеза, обикаляме пазарите и все по-често фермерските, защото там качеството на продукцията е гарантирано и се предлага по строги правила за съхранение и излагане. Вкусът на Гергьовден е истински с продуктите, произведени във фермата на Юлия Стоянова в село Гинци, община Годеч.

Ферма в „Натура 2000“

Заедно със съпруга си Стефан Власакиев Юлия отглежда около 230 овце, както и 50 бика и кози на свободна паша в Западна Стара планина и Предбалкана, които са част от „Натура 2000”. „Имам 120 агнета, тази година майките забременяха по-рано в сравнение с друга година“, казва стопанката.

Млякото и сиренето на Юлия са с истински и уникален вкус, продават се всяка сряда на фермерския пазар пред Министерство на земеделието, храните и горите. Ограниченията за търговия заради коронавируса не притесняват Юлия, тъй като продукцията ѝ не е голяма и се продава в директна връзка с клиентите в социалната мрежа по интернет. Хората предпочитат чистото овче кисело мляко пред смесеното с краве или козе мляко.

По-слабо търсене

Тази година търсенето на агнета за Великден и Гергьовден е по-слабо в сравнение с миналата година, отбелязва Юлия и допълва: „Някои клиенти не успяха тази година да дойдат и да си вземат агнета от нашата ферма. По принцип за Гергьовден има повече търсене на агнета. Записваме хората, те идват и си ги взимат. Новото изискване заради коронавируса е клането на място да става в присъствието на ветеринарен лекар, затова хората колят на място“. Стопанката уточнява, че няма достатъчно продукция, която да предложи на големите търговски вериги. „За мен фермерските пазари са по-добрият вариант. Ние сме минимандра с продукция основно от моите животни, не купувам друго мляко“, обяснява стопанката. Избирам 380, производство, Agrozona.bgВъпреки че продукцията на семейната ферма е малка Юлия подкрепя националната информационно-образователна кампания Избирам 380!, чиято цел е да привлече вниманието на потребителите към българското производство.

Фураж за зоологическата градина

Стефан се грижи за пасищата, облагородява ги, коси и поддържа от години. Фуражът е без пестициди и е богат на билки. Затова е и подходяща храна за животните в софийската зоологическа градина, която от 24 години сключва с фермата договори за доставка на окосена трева, около 90 тона на година.

Без пазар за вълна

Трудно е да се намери пазар за вълната на овцете, а тя е добра. За цялото количество, което се отделя  след стригането, фермата получава едва 50 лв, а разходите за самото стригане са около 400 лв. Няма сметка, затова изхвърлят тази продукция, която иначе, ако се обработи, би била с отлично качество.

Семейството полага денонощен труд за своите стада. Когато могат, помагат и трите им деца, двама сина и една дъщеря, които се включват в събирането на сламата, в доенето и дохранването с биберон на малките агънца, които тази година се народили богато. Много труд, денонощна работа с животните, но и удоволствие, че са успели да зарадват хората на пазара с чистата си продукция на поредния пролетен празник.

Още интересни материали за българското земеделие и хранителна индустрия може да намерите в майския брой на списание Агрозона.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА