Включват и биохраните в детското хранене в градини и училища

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Биохрани ще могат да бъдат предлагани в детските и училищните заведения, предвижда проектът на Наредба за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици, която е в процес на обществено обсъждане до началото на декември. В обектите към тях ще могат да се предлагат или храни, които отговарят изискванията на наредбата, както и такива, които са произведени по биологичен начин по европейските регламенти.

Според наредбата месото за децата трябва да е произведено безопасно, а мляното месо, което е позволено да се сервира, пък да е произведено по утвърдени стандарти.

Киселото мляко, което  ще се предлага в столовете и кухните къмм заведенията, трябва да е произведено в съответствие със стандарт БДС 12:2010, сиренето, да е по стандарт БДС 15:2010, а кашкавалът – по стандарт БДС 14:2010. Всички млечни продукти трябва да произведени от сурово мляко – краве или смес.

Айранът за децата трябва да е от кисело мляко и вода без добавка на сол.

Рибата, която се предлага на децата в заведенията, трябва да е охладена или замразена, а яйцата да са клас „А“.

В кухните към градините и училищата ще се готви само с краве масло, слънчогледово масло и зехтин, като те съответно са произведени от краве мляко, по стандарт или пък са Extra Virgin или Virgin.

Брашното, което се влага в храните за децата, се изисква да е „Бяло“, „Добруджа“ или „Типово“, произведено по утвърден стандарт, и/или пълнозърнесто брашно, произведено по технологична документация, съобразена с изискванията за здравословно хранене, а хлябът съответно да бъде тип „Бял“, „Добруджа“ или „Типов“. Пълнозърнестият хляб, който се предлага в детските заведения, трябва да бъде без оцветители, като това правило се отнася и за пълнозърнестите макаронени, тестени изделия и овесени ядки.

Според новата наредба консервите за децата трябва да не съдържат консерванти, оцветители, ароматизанти и подсладители, доматеното пюре да е с не по-малко от 22 % сухо вещество, а лютеницата да е по браншови стандарт.

След като въведоха и предлагането на ядки в градините (без ясли) и училищата, изискването към тях е да не за развалени, без загнивания и да са чисти без странични примеси. В менюто на децата ще се допуска и използването на смлени ядки. В училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата ще се предлгат само качествени ядки, като забранени са пържените, предвижда още новата наредба, която ще отмени Наредба № 8 от 2018 г.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама