Вкарват оранжериите в специален регистър, записалите се – с помощи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Минимумът е 5 дка площ, ще се изискват документи за сертифицирани семена

Специален Регистър на оранжериите, в който се вписват техническите и технологичните им характеристики, географско положение и други параметри, предвижда реализирането на интервенцията Обвързано с производството подпомагане на доходите за оранжерийно производство от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България 2023-2027, които бяха обсъдени на Тематична работна група преди дни. Според модела на интервенция се предвиждат допълнителни доходи за активни земеделски стопани в страната, които имат поне 5 дка допустими за подпомагане площи със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, краставици, корнишони, патладжан, пипер, лук, моркови, зеле, дини, пъпеши, чесън, картофи, и/или с култури – оранжерийно производство (заедно или поотделно) от следните видове култури: домати, пипер, краставици, ягоди и малини. На подпомагане по интервенцията подлежат площите, заети с домати, краставици, пипер, ягоди и малини оранжерийно производство.

В рамките на тази интервенция се предвижда подкрепа за доходите в стопанства, осъществяващи дейност в производство на плодове и зеленчуци – оранжерийно производство, което би довело до увеличаване на тяхната конкурентоспособност, повишаване на нивото на специализация и подобряване на тяхната пазарна ориентация, аргументират се от земеделското министерство.

Бенефициентите по интервенцията ще получават подпомагане, когато през съответната година са добили и реализирали на пазара минимални и средни добиви от допустимите за подпомагане култури, определен съобразно спецификите за всяка конкретна култура. Кандидатите с площи със сертифицирано биологично производство и площите в преход към биологично земеделие ще удостоверяват минимални добиви от заявените площи за съответната култура в размер на 50% от добивите, определени за културата. Полученият и реализиран на пазара добив се удостоверява с документи за реализация на продукцията.

Бенефициентите по схемата  ще трябва да предоставят документи за закупени сертифицирани и/или стандартни семена и/или посадъчен материал, съобразно размера на площите, с които кандидатстват за подпомагане, и разходната норма за единица площ, с изключение на ягодите и малините.

Ягодите и малините следва да са вписани в Регистъра на трайните насаждения.

При производството следва да са спазени всички агротехнически мероприятия.

Схемата може да се комбинира с всички останали схеми за зеленчуци полско производство, казват още от земеделското министерство.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама