Вижте кои са най-разпространените грешки при резитбата на дърветата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
10 Минути

Резитба – тази дума плаши много хора и някои от стопаните на дворове просто игнонират тазии операция, премахвайки само сухите и счупени клонки. Други обратното, захващат се прекалено сериозно за резитбата, като се подготвят само с малко информация и допускат много грешки. Днес ще говорим именно за това – грешките. Нека всички, които се страхуват да се захванат за ножицата и триона, се поучат от чуждите грешки, за да не ги допускат в практиката си.

  1. Сроковете на работа

Ще започнем със сроковете, тъй като много хора не знаят, че това е много важно. Трябва със сиигурност да усвоите една проста истина: резитбата – това е най-ранното пролетно мероприятие, което трябва да се провежда в градината, а най-подходящото време за това е самото начало на пролетта, перод, когато няма опасност от силни мразове, но до разпукването на пъпките има все още поне две седмици. През зимата не трябва да правите резитба, тъй като при силни мразове могат да се повредят тъканите, които се разкриват чрез срезовете. Конкретните срокове през пролетта зависят много от времето. Обикновено сокодвижението започва при среднодневни температури над 5 градуса, когато корените започват активно да подават влага по дървесината към всички органи и тъкани на растенията. Ако завършите 12-15 дни преди това резитбата, то раните сами ще се запечатат и няма да има изтичане през тях на хранителни вещества.

Ако проведете резитбата по-късно, когато сокът се движи по дърветата, тогава има опасност от изтичането му, изтощаването на растенията и предразположеност към заболявания.

Резитба извън препоръчваните срокове може да се направи само тогава, когато бездействието ви може да окаже по-негативно влияние на растенията, например от силен вятър да се строшат клони. През зимата, когато вече се повредила короната на дърво, можете да направите резитба, като изчакате първото затопляне. По време на мразове е опасно да режете клони, тъй като замръзнали, те по-скоро ще се откършват и раните ще навредят много повече, отколкото предполагате.

  1. Редовността на операциите

Тук всичко е достатъчно просто: обикновено стопаните, особено начинаещите, продължително време не отделят на плодното дърво никакво внимание в това отношение. Това може да продължи с години до първото плододаване.

С времето стопаните забелязват, че растенията им често боледуват, дават слаба реколта и не изглеждат добре. Те започват усилено да подрязват, като прилагат всичките им известни техники. Тук се крие и грешката: запуснатите дървета, свикнали да растат както им се иска, от подобна екзекуция започват или да боледуват и да затормозяват развитието си, или да обрастват с голямо количество лакомници и не дават никаква реколта.

Всъщност резитбата трябва да се провежда редовно и започвайки от първата година на засаждане. В случай, че сте наследили запуснато дърво, направете резитбата на части, като премахвате по три филиза ежегодно, тогава няма да предизвикате стрес у растението.

  1. Чепчета са врата за болести

При резитбата задължително трябва да правите среза на пръстен, тоест по такъв начин, че дървото да има възможност да заздрави раната с кората си. Дори ако раната е голяма, постепенно ще започне да се образува пръстен от кора и по този начин ще се предотврати загниването на участъка, който е останал от рязането. Ако при рязането оставите чеп с дължина 3-4 см, то това е гаранция, че кората по периметъра му ще започне да се разрушава. Изключение тук може се направи само при зимната резитба заради кършенето на клоните.

Ако при резитба през пролетта на голям клон оставите подобен чеп, то кората по него ще се обели или по останалите части от нея могат да се населят спори на различни гъби и вредители, където да презимуват. Така оставения чеп може да наруши оттока на хранителни вещества към корените, дървото ще боледува и ще започне да отхвърля чепа, обикновено с част от дървесината, което ще доведе до поява на хралупа, а след това ще се открие врата за гъби и черен рак.

Ако оставите пънче от малка клонка, то тя обикновено не отмира, от спящите пъпки се появяват силни вертикални филизи – лакомници, които изтеглят голям дял хранителни вещества към себе си, без да образува цветни пъпки и плодове. Нужни ли са ви подобни проблеми? Ако не, то тогава правете резитбата на пръстен.

  1. Не режете фиданките без нужда

Обикновено новите в занаята режат клонки тук-там без правило. Такава резитба изобщо не е нужна на дървото. Особено опасна е подобна операция на върховете на клонките, когато дърветата растат активно. Какво се случва тогава? Съкращавайки такива филизи, вие буквално прекратявате растежа им на височина, като предизвиквате по този начин образуването на лаковници, които ще отнемат хранителните вещества на страничните клонки.

В този случай, ако резитбата на фиданката е продиктувана от желанието ви да разширите короната и да усилите скелетните клони, то трябва да отделите централния водач. Такъв нехитър прийом ще ви позволи да насочите растежа към най-силната странична клонка. След това трябва да контролирате състоянието на короната и просто да не давате да се развиват нови водещи клони по пътя на резитбата им или огъването на вертикалните клони, които в такова състояние ще започнат активно да се покриват с плодове, което напълно ви устройва.

Резитбата плодните дървета е нужно да завърши минимум две седмици до началото на активно сокодвижение.

  1. Силната намеса вреди

Това е най-честата и широко разпространена грешка. Стопаните прекалено сериозно се захващат с тази задача и съкращават прекалено силно прираста. По този начин буквално се сваля обрастващата част, при това толкова ниско, колкото са съкратени самите клони. В този случай най-горната пъпка ще се възприема като връхна, а двете близки пъпки ще станат най-силните.

Нека илюстрираме ситуацията: вие отрязвате клонката много къса, да кажем, на четири пъпки. Какво означава това? Че оставяте растението изключително в зоната на растежните клонки и те ще изсмукват всички хранителни вещества. Това означава, че вие сте направили резитба, насочена към усилването на прираста, и всички клонки изведнъж са станали главни. Ако направите такава резитба отново след година, то клонките ще станат още по-силни и ще започнат да “мазнеят”. А ако още в началото подрежете по-слабо клонката, то тогава тя ще се разклони.

  1. Кората се бели при големите клони

Често в практиката овощарите трябва да изрежат клон с голям диаметър. Такъв клон не може да се задържи с една ръка. В крайна сметка, при отрязването му се отчупва и се получава обелване на голяма част от кората, което се лекува дълго и трудно. Как да режете големи клони? В началото ви съветваме да отрежете от клона максимално количество странични клонки, за да намалите теглото му. След това трябва да отстъпите от мястото, където бихте отрязали на пръстен клона с около 20 см и да отрежете до половината на клона отдолу, след което да направите разрез отгоре на около 4 см по-близо до ствола. По такъв начин клонът ще се отчупи контролирано, без да се засегне кората. Всичко, което трябва да направите след това, е да почистите останалия чеп.

  1. Забравените остри ъгли стават опасни

Острите ъгли на излизане на клоните от ствола често се оставят от незнание. В това няма нищо добро. Оптималният ъгъл, при който клонът трябва да излиза от ствола е от 45 до 90 градуса, а всичко, което е по-малко, е извън нормата. След това, когато клоните растат, удебеляват се, клонът може да се скърши от ствола. Образува се голяма цепнатина, която на първо място, ще бъде отворена врата за инфекции, и на второ място – сериозен проблем, който е много сложно да се отстрани.

Да се борите с острите ъгли на излизане на клоните трябва колкото се може по-рано, за което трябва да направите резитба на пръстен на една от клонките. Дори в случай, че дървото формира допълнителен, красив на вид, клон, над мястото на облагородяване, който става с времето втори ствол, трябва да го премахнете колкото се може по-бързо. Ако не искате да го отрежете и той няколко години дава плод, след това белите ще стана още по-големи.

  1. Не мажете срезовете още пресни

Много хора прекалено бързат веднага след резитбата да замазват раните с градинска вар. Но всъщност това не трябва да се прави: на влажната повърхност на среза нито градинската вар, нито боята може да лекува. Нужно е да почакате около денонощие, за да просъхне среза и чак след това да пристъпите към изолирането с градинска вар или боя.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА