Американски изследователи публикуваха списък с растителни храни, които са най-замърсени с пестициди. Екологичната организация от САЩ Environmental Working Group , която провежда проучвания за безопасността не само на храните, но и на водата и козметиката, представи своите открития и препоръки относно това кои растителни продукти могат да бъдат опасни за човешкото здраве.
Списъкът включва 12 артикула
Специалистите обръщат специално внимание на онези растителни продукти, които нямат твърда кора, която би защитавала плода от проникването на пестициди. Химикалите, използвани от фермерите за защита на растенията от вредители и болести, най-лесно и бързо, проникват в ягоди, спанак, къдраво зеле, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина и картофи. Това обаче не означава, че тези продукти трябва да се изхвърлят от трапезата. Трябва да ги измиете старателно, най-добре – с обикновена домашна сода, препоръчват експертите.
Има и „положителен“ списък с продукти
В тях нивото на пестициди е почти на нула. Той включва авокадо, царевица, ананас, грах, лук, папая, патладжан, аспержи, киви, бяло зеле, карфиол, пъпеш, броколи, гъби и диня.
Струва си да се обърне внимание на факта, че организацията провежда своите изследвания върху американски продукти. У нас асортиментът от продукти и климатът са различни, както и традициите в земеделието, така че резултатите от такава проверка могат да бъдат много различни.