Отпадъците от земеделието могат да донесат добри доходи на стопаните
В Германия селскостопанските отпадъци могат да се превърнат в доходоносен материал за стартиращи фирми, съобщава порталът Topagrar. Например, обработката на слама се оказва финансово изгодна в два бизнес модела. Баварската стартираща компания Landpack използва изолационните свойства на сламата за опаковане на храна. Както знаете, в Европа е предприет курс за намиране на алтернативи на пластмасата, така че основателите на стартъпа Томас и Патриша Ешенлор разработват изолационни опаковки с акцент върху сегмента за електронна търговия с храни.
„Онлайн търговията на дребно с храни процъфтява и има все повече хора, които които поръчват храна онлайн. Разбира се, продуктите трябва да достигнат до крайния потребител добре охладени и надеждно опаковани. Пластмасовите опаковки отдавна вече се избягват от повечето клиенти. От 2014 г. ние сме специализирани в разработването, производството и маркетинга на екологично чисти изолационни опаковки от слама, особено за нуждите на спедиторите на храни. Landbox, разработена от нас и международно призната, е първата в света напълно екологична изолационна опаковка с характеристиките на полистирола. До 65 часа при температури под 4°C – дори при летни външни температури. Повече от 600 съществуващи клиенти от различни индустрии се доверяват на нашето ноу-хау“, казват от стартъпа. Суровините за Landbox се доставят от фермери, а ссвен със слама, стартъпът работи и с растителни остатъци от индустриален коноп.
„Super Straw“ е името на ядлива сламка за пиене от стартъпа Wisefood с основател Филип Силбернагел.
Основата на “супер сламката” се състои от фибри от ябълкови кюспе, останали от производството на сок, зърна и малко количество стевия за сладост. Купувачите на ядливи сламки включват клиенти като барове, ресторанти, клубове и хотели.
Bone Brox от Берлин пък правят органични бульони от кости на домашни птици и едър рогат добитък. Стартъпът, основан от основателите Конрад Каспар Кнопс и Джин-Ву Бае, набавя кости от биологични ферми в Германия, Австрия и Швейцария, където животните се отглеждат при високи стандарти за хуманно отношение.
Замразените кости се доставят директно от фермерите до производителя, където суровините се варят 18 часа, а бульоните в пакетирани чаши се продават по целия свят. Освен бульон от телешко и птиче месо, Bone Brox предлага и бульон от дивеч и зеленчуци.
Снимка: Landpack