Вижте как можете да спечелите от сламата и обелките от плодове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Отпадъците от земеделието могат да донесат добри доходи на стопаните

В Германия селскостопанските отпадъци могат да се превърнат в доходоносен материал за стартиращи фирми, съобщава порталът Topagrar. Например, обработката на слама се оказва финансово изгодна в два бизнес модела. Баварската стартираща компания Landpack използва изолационните свойства на сламата за опаковане на храна. Както знаете, в Европа е предприет курс за намиране на алтернативи на пластмасата, така че основателите на стартъпа Томас и Патриша Ешенлор разработват изолационни опаковки с акцент върху сегмента за електронна търговия с храни.

„Онлайн търговията на дребно с храни процъфтява и има все повече хора, които които поръчват храна онлайн. Разбира се, продуктите трябва да достигнат до крайния потребител добре охладени и надеждно опаковани. Пластмасовите опаковки отдавна вече се избягват от повечето клиенти. От 2014 г. ние сме специализирани в разработването, производството и маркетинга на екологично чисти изолационни опаковки от слама, особено за нуждите на спедиторите на храни. Landbox, разработена от нас и международно призната, е първата в света напълно екологична изолационна опаковка с характеристиките на полистирола. До 65 часа при температури под 4°C – дори при летни външни температури. Повече от 600 съществуващи клиенти от различни индустрии се доверяват на нашето ноу-хау“, казват от стартъпа. Суровините за Landbox се доставят от фермери, а ссвен със слама, стартъпът работи и с растителни остатъци от индустриален коноп.

„Super Straw“ е името на ядлива сламка за пиене от стартъпа Wisefood с основател Филип Силбернагел.

Основата на “супер сламката” се състои от фибри от ябълкови кюспе, останали от производството на сок, зърна и малко количество стевия за сладост. Купувачите на ядливи сламки включват клиенти като барове, ресторанти, клубове и хотели.

Bone Brox от Берлин пък правят органични бульони от кости на домашни птици и едър рогат добитък. Стартъпът, основан от основателите Конрад Каспар Кнопс и Джин-Ву Бае, набавя кости от биологични ферми в Германия, Австрия и Швейцария, където животните се отглеждат при високи стандарти за хуманно отношение.

Замразените кости се доставят директно от фермерите до производителя, където суровините се варят 18 часа, а бульоните в пакетирани чаши се продават по целия свят. Освен бульон от телешко и птиче месо, Bone Brox предлага и бульон от дивеч и зеленчуци.

 

Снимка: Landpack

ЕТИКЕТИ: ,
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements