Вижте как ДФЗ ще разпредели голямата помощ от 444,7 млн. лева

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Има два варианта за критерии за допустимост към стопаните

Голямата сума от 444,7 млн. лв, която бе гласувана от Правителството да бъде прехвърлена по бюджета на ДФ „Земеделие“, ще бъде разпределена в няколко основни направления. Първото е насочено по схемата за държавна помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, чийто бюджет е в размер на 426 000 000 лв. Средствата се предвижда да бъдат разпределени в две основни направления:

  • Едри и дребни преживни животни, коне, и пчелни семейства – 204 000 000 лв.;
  • Плодове и зеленчуци (ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди полски, малини полски, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, домати оранжерийни, краставици оранжерийни, пипер оранжериен, ягоди оранжерийни, малини оранжерийни, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши), маслодайна роза, ориз, винени лозя, черупкови плодове (орехи, бадеми и лешници), салати и марули, бамя, тиквички и тютюн – 222 000 000 лв.

Според приетите от ЕС регламенти фермерите у нас ще получат до 62 000 евро (121 261 лв.) на предприятие с дейност в първичното производство на селскостопански продукти.

Събирайте фактурите, след 4 дни отварят приема за отстъпка за газьола

Помощта ще се прилага до края на 2022 г и цели да се осигури достатъчна ликвидност за земеделските стопани от първичното селскостопанско, за да се противодейства на негативното влияние на руската агресия срещу Украйна и/или от наложените санкции или предприетите ответни мерки, и за осигуряване на непрекъснатостта на икономическата дейност.

Има два варианта за критерии за раздаване на парите – или по условията на държавната помощ де минимис, или тези, прилагани за COVID мярката.

Остатъкът от 18,7 млн. лв, който е преведен по сметките на ДФЗ, ще бъде насочен към свиневъди и птицевъди по линия на хуманно отношение към животните. Близо 16 млн. лв са старите задължения по помощта за поети от свиневъдите ангажименти за хуманно отношение към животните, съобщи за Агрозона Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България, които ще бъдат изплатени на стопаните. 3,7 млн. лв.  пък отиват по схемата за хуманно отношение към птиците за 2022 г.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements