Вижте как да торите 12 от най-обичаните зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
8 Минути

Ето с какви натурални торове можете да дадете добър старт на културите

Торенето е много важна операция, която подпомага изхранването на културните растения, настанени в градината ви. Чрез внасянето на допълнителни вещества вие си гарантирате богата реколта, почвата се поддържа в относително балансирано състояние и зеленчуците могат да бъдат полезни и с доказани вкусови качества. Много важно е да помните, че торенето на растенията се прави само след обилно поливане. В противен случай можете да изгорите корените на засадените в почвата стръкове.

Домати

Доматите се торят 7-10 дни след засаждането в почвата с разтвор на комбиниран минерален тор (1 с.л. на 10 л вода) или разтворете в кофа вода 25 г азотен, 40 г фосфорени 15 г калиев тор. На всеки храст трябва да осигурите по 500-700 мл от разтвора.

След 2 седмици трябва да повторите торонете. Залейте 500 г кравешки тор с 10 л вода и полейте с получения разтвор всички растения, като осигурявате на всяко по 500 мл от течността.

В началото на разпукване на втората цветна чепка проведете третото торене: 200 мл птичи тор, 1 с.л. двоен суперфосфат и 1 ч.л. калиев сулфат се разреждат в 10 л вода. Всяко растение се полива с по 1 л от течността.

В периода на разпукване на третата цветна чепка в 10 л вода се разтварят 1 с.л. работен разтвор на натриев хумат и 1 с.л. комбиниран минерален тор. На 1 квадрат площ се използват по 5 л от хранителния състав.

 

Краставици

За пръв път растенията се торят в началото на цъфтежа (по 1 ч.л. калиев сулфат, урея и суперфосфат, а също така и 1 с.л. натриев хумат на 10 л вода).

Второто подхранване на краставиците се прави преди началото на плододаването, като се използва 1 с.л. птичи тор и 1 с.л. комбиниран минерален тор на 10 л вода. За всеки квадрат площ трябва да осигурите по 5 л от разтвора.

Чушки и патладжани

10-15 дни след засаждането на културите навън трябва да проведете първото торене с 40-50 г суперфосфат, 10 г амониева селитра и 15-20 г калиева сол на 10 л вода. Разходът на тора е по 500 мл на растение.

20 дни след първото торене направете второ, като увеличите дозата на фосфорните и калиевите торове (60-100 г суперфосфат, 30-40 г калиева сол и 10 г амониева селитра). Разходът на разтвора е същия – 500 мл на всеки стрък.

 

Картофи

Първият път подхранете картофите в самото начало на бутонизацията (преди разрохкване или загърляне). На всеки храст се изразходват по 10-12 г комбиниран тор или се приготвя смес от моноторове (3-6 г суперфосфат, 3-4 г калиев хлорид или калиев сулфат и 2-3 г урея или амониева селитра). Просто разсипете торовете в междуредията, като оставите 5-6 см до стеблата на картофите, и закопайте в почвата.

Втори път храстите трябва да се наторят в началото на цъфтежа (30 г калиев сулфат на 10 л вода, такъв разтвор е достатъчен за 10 квадрата площ).

 

Моркови

През първата половина на лятото морковите се торят два пъти с комбиниран минерален тор при норма 1 с.л. препарат на 10 л вода. За първи път растенията се торят месец след появата на стръкове, като се използват 5 л разтвор на тора на 1 квадрат. За втори път торете 15-20 дни след първото торене. Но сега дозата на разтвора се увеличава до 7-8 л на 1 квадрат площ.

Цвекло

Първото наторяване на цвеклото се прави, когато размерът на кореноплодите достигне големината на орех. За тази цел в 10 л вода се разтварят 1 с.л. комбиниран минерален тор  и 1 с.л. растителна пепел. Такова количество е достатъчно за обработката на 1 квадрат площ.

Второто торене се провежда 10 дни след първото, като се разтварят 500 мл кравешки тор и 2 с.л. комбиниран минерален тор в 10 л вода. Разходът на тора е 5-6 л на 1 квадрат.

 

Зеле

Тази култура обикновено се тори три пъти за сезон:

– 7-10 дни след засаждане на постоянно място;

– 2-3 седмици след първото торене;

– 2-3 седмици след второто торене.

За всеки вид зеле съставите и нормите за внасяне на торовете могат съществено да се отличават. За най-познатото – белокочанното зеле първото торене се прави от 2 с.л. амониева селитра на 10 л вода, като този разтвор стига за 5-6 растения. За втори път разтворете 500 мл кравешки тор на 10 л вода, като осигурите по 500 мл течност на растение. Третото торене се прави от 500 мл кравешки тор или друга органика, ½ с.л. калиев монофосфат и 1 с.л. суперфосфат на 10 л вода. Нормата за всяко растение е по 1-1,5 л.

 

Лук

Първият път растенията се торят, когато перата достигнат височина от 8-10 см. Използват се 1 с.л. кравешки тор и 1 с.л. урея на 10 л вода. Нормата е 2-3 л на 1 квадрат площ.

Второто торене се провежда 12-15 дни след първото, като се сипват 2 с.л. комбиниран минерален тор на 10 л вода. На всеки квадрат обаче този път се доставят по 5 л от разтвора.

отглеждане, тиквички, Agrozona.bg

Тиквички и патисони

Първият път тиквичките и патисоните се торят преди началото на цъфтежа (500 мл кравешки тор и 1 с.л. комбиниран минерален тор на 10 л вода), разхождайки на един храст по 1 л хранителен разтвор.

Вторият път торене се прави по време на цъфтежа (3 с.л. дървесна пепел се сипват в кофа вода, като можете да добавите и фосфорно-калиеви торове, като намалите препоръчваната доза в инструкцията два пъти).

Третото торене се прави, когато започне образуването на плодове, като се използват 3 с.л. комбиниран тор на 10 л вода, разходвайки по 1 л разтвор на всяко растение.

 

Тикви

Тиквите се подхранват по време на цъфтежа веднъж на 2 седмици със смес от кравешки тор и комбиниран минерален тор (1 л кравешки тор и 2 с.л. комбиниран тор на 10 л вода), използвайки по около 8 л хранителна смес на храст.

Тиквата се отзовава добре и на листното торене с урея (15 г на 10 л вода) и суперфосфат (40 г на 10 л вода).

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА