През зимния сезон едни от най-подходящите зеленчуци са кореноплодните. Те не само са изключително трайни, но са и отличен източник на витамини, минерали и фибри. При правилното им съхранение и приготвяне, могат да се превърнат в един чудесен имуностимулатор за променливото време. Кореноплодните зеленчуци са по-сложно структурирани от другите зеленчуци.
Ето и най-полезните кореноплодни зеленчуци:
1. Цвекло
Заслужено сред най-любимите от този раздел зеленчуци е цвеклото. То е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени беталаини. Те спомагат в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Освен това цвеклото е богато на витамини А, В, както и на калий и фолиева киселина. Високото съдържание на магнезий, работи като регулатор на състоянието на кръвоносните съдове. Сокът от кореноплодния зеленчук спомага на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.
Цвеклото е естествен източник на захар, така че, за тези които искат да намалят сладкото, другия път не вземайте парче шоколад, а чаша сок от цвекло.
2. Целина
Това е грозното патенце на зимните зеленчуци. На външен вид, тя изглежда деформирана, има зеленикаво-бели петна, покрита с малки корени. Как апетитно звучи, нали? Но макар и грозноват зеленчук, той крие страхотен фин вкус- някъде между целината и магданоза.
Освен това той е с ниско калорийно съдържание, но пък с високо на фибри и много богат на витамин С и фосфор, пише greatist.com. Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6.
Целината е чудесно средство за понижаване на кръвното налягане. Комбинираните сокове с целина стават истинска имуностимулираща бомба.
3. Моркови
Любими и полезни! Независимо под каква форма – сок от морков, варен, задушен, суров, морковът носи торба с полезни вещества. Любимата храна на Бъгс Бъни е заредена с антиоксиданта бета-каротин, които се превръща във витамин А в организма ни. От всички зеленчуци морковът е с най-високо съдържание на този витамин. Бета-каротинът предпазва организма от злокачествени заболявания.
Съдържанието на целулоза в морковените сокове, пък може да ни помогнат за свалянето на някой и друг килограм, както и да се изчистим от токсините. Налице са още много ензими, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.
Честото пренебрежително отношение към ряпата не е заслужено, никак даже. Ряпата има същите чудесни свойства като другите кръстоцветни зеленчуци – голямо количество витамин С, малки количества витамин А и В4. Много важно значение в нея обаче заемат етеричните масла, които имат антимикробно действие. Както морковът, ряпата е верен спътник в борбата с килограмите- тя е нискокалорична и подобрява обмяната на веществата в организма.
5. Пащърнак
Пащарнакът съдържа каротин, витамин С, В1, В2, В3 и доза етерични масла. Тези (бели) моркови имат високо съдържание на фибри, калий, витамин С и фолат. Подобно на морковите, те имат леко сладък вкус и земен аромат. Подходящи са за зимни супи, яхнии и гювеч. Този зеленчук подобрява храносмилателната функция, укрепва стените на капилярите и има тонизиращи свойства.
Четете още: