Витаминозна бомба с кореноплодни зеленчуци

Агрозона
Агрозона
4 Минути

През зимния сезон едни от най-подходящите зеленчуци са кореноплодните. Те не само са изключително трайни, но са и отличен източник на витамини, минерали и фибри. При правилното им съхранение и приготвяне, могат да се превърнат в един чудесен имуностимулатор за променливото време. Кореноплодните зеленчуци са по-сложно структурирани от другите зеленчуци.

Ето и най-полезните кореноплодни зеленчуци:

1. Цвекло

червено цвеклоЗаслужено сред най-любимите от този раздел зеленчуци е цвеклото. То е с високо съдържание на антиоксиданти, наречени беталаини. Те спомагат  в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Освен това цвеклото е богато на витамини А, В,  както и на калий и фолиева киселина. Високото съдържание на магнезий, работи като регулатор на състоянието на кръвоносните съдове. Сокът от кореноплодния зеленчук спомага на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане.

Цвеклото е естествен източник на захар, така че, за тези които искат да намалят сладкото, другия път не вземайте парче шоколад, а чаша сок от цвекло.

2. Целина

Това е грозното патенце на зимните зеленчуци. На целина 1външен вид, тя изглежда деформирана, има зеленикаво-бели петна, покрита с малки корени. Как апетитно звучи, нали? Но макар и грозноват зеленчук, той крие страхотен фин вкус- някъде между целината и магданоза.

Освен това той е с ниско калорийно съдържание, но пък с високо на фибри и много богат на витамин С и фосфор, пише greatist.com. Целината има изключително високо съдържание на витамин А, а стъблата й са богат източник на витамини от групата В – В1, В2, В6.

Целината е чудесно средство за понижаване на кръвното налягане. Комбинираните сокове с целина стават истинска имуностимулираща бомба.

3. Моркови

Лморкови за ваденеюбими и полезни! Независимо под каква форма – сок от морков, варен, задушен, суров, морковът носи торба с полезни вещества. Любимата храна на Бъгс Бъни е заредена с антиоксиданта бета-каротин, които се превръща във витамин А в организма ни. От всички зеленчуци морковът е с най-високо съдържание на този витамин. Бета-каротинът предпазва организма от злокачествени заболявания.

Съдържанието на целулоза в морковените сокове, пък може да ни помогнат за свалянето на някой и друг килограм, както и да се изчистим от токсините.  Налице са още много ензими, минерални вещества – калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини. Най-богати на каротин са морковите с наситено червен или оранжев цвят.

4. Ряпаряпа riapa rqpa

Честото пренебрежително отношение към ряпата не е заслужено, никак даже. Ряпата има същите чудесни свойства като другите кръстоцветни зеленчуци – голямо количество витамин С, малки количества витамин А и В4. Много важно значение в нея обаче заемат етеричните масла, които имат антимикробно действие. Както  морковът, ряпата е верен спътник в борбата с килограмите- тя  е нискокалорична и подобрява обмяната на веществата в организма. пащърнак

5. Пащърнак

Пащарнакът съдържа каротин, витамин С, В1, В2, В3 и доза етерични масла. Тези (бели) моркови имат високо съдържание на фибри, калий, витамин С и фолат. Подобно на морковите, те имат леко сладък вкус и земен аромат. Подходящи са за зимни супи, яхнии и гювеч. Този зеленчук подобрява храносмилателната функция, укрепва стените на капилярите и има тонизиращи свойства.

 

Четете още:

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА