Декември сам по себе си носи уютни очаквания. Дните вече се достатъчно студени, за да жадуваме сгряващите моменти край камината с чаша вино и блясък в очите, отразяващи огъня. Още от първите дати на последния за годината месец чакаме празниците – дните, които ще прекараме в по-бавен ритъм, ще се съберем с хората, които са ни най-ценни, ще вдигнем наздравици и ще си пожелаем да сме здрави.
Виното е напитката на празника, но и на делника. С виното празнуваме – раждането, деня, момента, любовта, успеха. Правим го романтичен съучастник на нежни моменти, каним го на разговорите ни с добрите приятели. Отпиваме бавни глътки от дъхавото му тяло, дори когато сме сами – прелистваме страница след страница от любимата книга и отпращаме забързания ритъм на отминалия ден.
Производството на вино е тайнство, и въпреки че съвършеният аромат и вкус на гроздовия еликсир е симбиоза от уменията на агрономи и технолози, всеки успешен производител е съгласен, че във виното трябва да се вложи и сърце. Да, тероарът е важен. Важно е как слънцето ще гали гроздовете, как земята ще ги храни, а дъждът ще утолява жаждата им. Важен е и подборът на сортовете, но не вложиш ли частица душа, не разчитай в бутилките да има магия.
Днес избите в България изживяват своя подем, а винопроизводството ни започва да възвръща поизгубената слава. Все по-често наши производители се връщат с медали и отличия от международни конкурси и изложения. Голямо признание беше за страната ни и провеждането на родна земя на най-престижния конкурс за вино CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES.
Виното, произведено у нас тази година, се очаква да е около 160 млн. литра. Заради лошите климатични условия количеството на продукцията от винени лозя намаля с близо една пета спрямо миналата година, по-малко са реколтираните площи, спад има и в средния добив – под 540 кг/дка. Произоводители обаче твърдят, че въпреки по-малкото количество на суровината, качеството е по-високо. Заради сушата захарността е добра.
Прогнозите на земеделското министерство сочат, че от страната ни ще бъдат изнесени около 60 млн. литра вино за чуждестранни пазари, каза министър Десислава Танева като откриваше тазгодишния гроздобер. По думите й трите най-големи пазара за родните вина са Русия, Китай и Великобритания, а всяка година се българските лозари увеличават новите си лозови насаждения. За тази година очакванията са за 680 нови хектара. Избите ни наброяват 263, а 19 са в процес на изграждане.
…но стига толкова проза, декември е време за мелодии. За винени мелодии.
Греяно вино
За да приготвите вкусно греяно вино, сложете литър червено вино на котлона, заедно с нарязан на кръгчета половин портокал, две пръчици канела, карамфил на вкус и половин нарязана ябълка. Когато течността заври, свалете от огъня. Изчакайте да се охлади. Прецедете и подсладете на вкус с пчелен мед. Сервирайте топло. Наздраве!