Винени мелодии

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Декември сам по себе си носи уютни очаквания. Дните вече се достатъчно студени, за да жадуваме сгряващите моменти край камината с чаша вино и блясък в очите, отразяващи огъня.  Още от първите дати на последния за годината месец  чакаме празниците – дните, които ще прекараме в по-бавен ритъм, ще се съберем с хората, които са ни най-ценни, ще вдигнем наздравици и ще си пожелаем да сме здрави.

Виното е напитката на празника, но и на делника. С виното празнуваме – раждането, деня, момента, любовта, успеха. Правим го романтичен съучастник на нежни моменти, каним го на разговорите ни с добрите приятели. Отпиваме бавни глътки от дъхавото му тяло, дори когато сме сами – прелистваме страница след страница от любимата книга и отпращаме забързания ритъм на отминалия ден.

Производството на вино е тайнство,  и въпреки че съвършеният аромат и вкус на гроздовия еликсир е симбиоза от уменията на агрономи и технолози, всеки успешен производител е съгласен, че във виното трябва да се вложи и сърце. Да, тероарът е важен. Важно е как слънцето ще гали гроздовете, как земята ще ги храни, а дъждът ще утолява жаждата им. Важен е и подборът на сортовете, но не вложиш ли частица душа, не разчитай в бутилките да има магия.

red-wineДнес избите в България изживяват своя подем, а винопроизводството ни започва да възвръща поизгубената слава. Все по-често наши производители се връщат с медали и отличия от международни конкурси и изложения. Голямо признание беше за страната ни и провеждането на родна земя на най-престижния конкурс за вино CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES.

Виното, произведено у нас тази година, се очаква да е около 160 млн. литра. Заради лошите климатични условия количеството на продукцията от винени лозя намаля с близо една пета спрямо миналата година, по-малко са реколтираните площи, спад има и в средния добив – под 540 кг/дка. Произоводители обаче твърдят, че въпреки по-малкото количество на суровината, качеството е по-високо. Заради сушата захарността е добра.

Прогнозите на земеделското министерство сочат, че  от страната ни ще бъдат изнесени около 60 млн. литра вино за чуждестранни пазари, каза министър Десислава Танева като откриваше тазгодишния гроздобер. По думите й трите най-големи пазара за родните вина са Русия, Китай и Великобритания, а всяка година се българските лозари увеличават новите си лозови насаждения. За тази година очакванията са за 680 нови хектара. Избите ни наброяват 263, а 19 са в процес на изграждане.

…но стига толкова проза, декември е време за мелодии. За винени мелодии.

Греяно вино

За да приготвите вкусно греяно вино, сложете литър червено вино на котлона, заедно с нарязан на кръгчета половин портокал, две пръчици канела, карамфил на вкус и половин нарязана ябълка. Когато течността заври, свалете от огъня. Изчакайте да се охлади. Прецедете и подсладете на вкус с пчелен мед. Сервирайте топло. Наздраве!

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА