Винари избраха най-добрия енолог на годината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Тази година за приза се състезаваха енолози от винарски изби от Поморие, Пловдив, Сакар, Велико Търново, Шумен и Свиленград

След двегодишно прекъсване Съюзът на енолозите в България раздаде Годишните си отличия в четири категории – „Млад енолог“, награда „Христо Дерменджиев“, приз за цялостен принос във винарството и „Енолог на годината“ за 2022 г.

По време на откриването председателят на УС на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов отбеляза предизвикателствата, които стоят пред бранша.

„Вече 23 години нашата мисия е не само да продължаваме да изучаваме и популяризираме историята и традициите на българското винарство, дейността на българските енолози, да създаваме и поддържаме контакти със сродни организации в чужбина, но и да повишаваме културата на консумация на вино и спиртни напитки“, посочи той.

За 7-ми пореден път бе присъден приз „Млад енолог“, като знак на подкрепа за труда и усилията на навлизащите в професията млади винари. Наградата е израз на желанието за осъществяване на приемственост сред професионалистите в бранша. За „Млад енолог на 2022“ бе обявен инж. Калоян Пенев, който вече 7 години работи в семейната винарна „Върбовка“ заедно с майка си технолога инж. Светлана Пенева и сестра си Лора, която е ангажирана с маркетинга.

Макар и млад, инж. Калоян Пенев създава великолепни лимитирани серии вина с местните сортове Тамянка, Гъмза, Рубин и Кайлъшки Мискет, които вече се радват на престижни отличия.

С приза „Христо Дерменджиев“, който Съюза връчва за 23 поредна година, бе удостоен инж. Спас Русев, завършил с отличие специалността „Технология на виното и пивото“ в УХТ. В семейното стопанство той отглежда 9 сорта грозде, разположени на 30 дка. Винарският му опит е обогатен и със знанията му по аграрна икономика от Аграрния университет в Пловдив.

По традиция членовете на Съюза на енолозите в България гласуват и определят кой ще вземе приза „Енолог на годината“. „Номинациите се правят от няколко организации в нашия сектор и следва гласуване, като се отчитат както професионалните и личностни качества, така и вината, които колегата е създал през последните години“, обясни инж. Станимир Стоянов.

Тази година енолози от винарски изби от Поморие, Пловдив, Сакар, Велико Търново, Шумен и Свиленград се съревноваваха за престижните отличия – инж. Даниела Стаматова /ВИ „Тохун“/, инж. Мариана Гълъбова /дестилерия „Сийуайнс Спирит“/, инж. Мария Стоева /ВИ „Братанов“/, инж. Димитър Димов /ВИ „Ялово“/, инж. Мирослав Гинев /ВИ „Катаржина Естейт“/ и инж. Николай Кръстев /ВИ „Царев брод“/.

За носител на приза „Енолог на 2022 година“ бе обявен инж. Димитър Димов. Той създава вина със собствен почерк у нас и в чужбина. Завършва УХТ, а след специализация във Франция получава френска национална диплома за енолог. Работил е във винарни в Лангедок, Шампан и Бордо, Нова Зеландия, както и за различни проекти в България. Професионалните му компетенции обхващат всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, включително винен маркетинг и развитие на винен туризъм. Основен приоритет в дейността му е запазване на старите местни сортове, както и биологичното лозарство.

За 3-та поредна година Съюзът на енолозите в България връчи награда за цялостен принос в българското винарство. Носител на този приз стана инж.  Марко Георгиев. 50-годишната му професионална дейност е свързана с модернизиране на винарската индустрия в България. Повече от 20 години като научен сътрудник в Института по винарска промишленост участва в разработването и внедряването на машини и инсталации за винарския сектор, а след това е известен като представител на чуждестранни производители на оборудване за бранша. Неслучайно в гилдията го определят като „човекът, който допринесе за осъвременяване на технологията за производство на вино у нас“.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА