Винари избраха най-добрия енолог на годината

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Тази година за приза се състезаваха енолози от винарски изби от Поморие, Пловдив, Сакар, Велико Търново, Шумен и Свиленград

След двегодишно прекъсване Съюзът на енолозите в България раздаде Годишните си отличия в четири категории – „Млад енолог“, награда „Христо Дерменджиев“, приз за цялостен принос във винарството и „Енолог на годината“ за 2022 г.

По време на откриването председателят на УС на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов отбеляза предизвикателствата, които стоят пред бранша.

„Вече 23 години нашата мисия е не само да продължаваме да изучаваме и популяризираме историята и традициите на българското винарство, дейността на българските енолози, да създаваме и поддържаме контакти със сродни организации в чужбина, но и да повишаваме културата на консумация на вино и спиртни напитки“, посочи той.

За 7-ми пореден път бе присъден приз „Млад енолог“, като знак на подкрепа за труда и усилията на навлизащите в професията млади винари. Наградата е израз на желанието за осъществяване на приемственост сред професионалистите в бранша. За „Млад енолог на 2022“ бе обявен инж. Калоян Пенев, който вече 7 години работи в семейната винарна „Върбовка“ заедно с майка си технолога инж. Светлана Пенева и сестра си Лора, която е ангажирана с маркетинга.

Макар и млад, инж. Калоян Пенев създава великолепни лимитирани серии вина с местните сортове Тамянка, Гъмза, Рубин и Кайлъшки Мискет, които вече се радват на престижни отличия.

С приза „Христо Дерменджиев“, който Съюза връчва за 23 поредна година, бе удостоен инж. Спас Русев, завършил с отличие специалността „Технология на виното и пивото“ в УХТ. В семейното стопанство той отглежда 9 сорта грозде, разположени на 30 дка. Винарският му опит е обогатен и със знанията му по аграрна икономика от Аграрния университет в Пловдив.

По традиция членовете на Съюза на енолозите в България гласуват и определят кой ще вземе приза „Енолог на годината“. „Номинациите се правят от няколко организации в нашия сектор и следва гласуване, като се отчитат както професионалните и личностни качества, така и вината, които колегата е създал през последните години“, обясни инж. Станимир Стоянов.

Тази година енолози от винарски изби от Поморие, Пловдив, Сакар, Велико Търново, Шумен и Свиленград се съревноваваха за престижните отличия – инж. Даниела Стаматова /ВИ „Тохун“/, инж. Мариана Гълъбова /дестилерия „Сийуайнс Спирит“/, инж. Мария Стоева /ВИ „Братанов“/, инж. Димитър Димов /ВИ „Ялово“/, инж. Мирослав Гинев /ВИ „Катаржина Естейт“/ и инж. Николай Кръстев /ВИ „Царев брод“/.

За носител на приза „Енолог на 2022 година“ бе обявен инж. Димитър Димов. Той създава вина със собствен почерк у нас и в чужбина. Завършва УХТ, а след специализация във Франция получава френска национална диплома за енолог. Работил е във винарни в Лангедок, Шампан и Бордо, Нова Зеландия, както и за различни проекти в България. Професионалните му компетенции обхващат всички аспекти на винарството – от лозата до бутилката, включително винен маркетинг и развитие на винен туризъм. Основен приоритет в дейността му е запазване на старите местни сортове, както и биологичното лозарство.

За 3-та поредна година Съюзът на енолозите в България връчи награда за цялостен принос в българското винарство. Носител на този приз стана инж.  Марко Георгиев. 50-годишната му професионална дейност е свързана с модернизиране на винарската индустрия в България. Повече от 20 години като научен сътрудник в Института по винарска промишленост участва в разработването и внедряването на машини и инсталации за винарския сектор, а след това е известен като представител на чуждестранни производители на оборудване за бранша. Неслучайно в гилдията го определят като „човекът, който допринесе за осъвременяване на технологията за производство на вино у нас“.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама