Винари искат туристи да влизат в данъчните складове

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Гроздовите насаждения от винени сортове, предназначени за сокове, петмез и сладка, а не за вино, да не попадат в ограничението от 1% годишно нарастване на лозарския потенциал. Това поискаха по време на комисията по земеделие в Парламента днес от Асоциацията на независимите лозаро-винари.

Друго искане на бранша е туристи да могат да влизат в данъчни складове, когато става дума за винен туризъм и винопроизводство. Целта е да се развива виненият туризъм в страната.

Преди 25 г. лозята у нас са били над 2 млн. дка, а сега са едва 600 000 дка, съответно възможността за нарастване на лозарския ни потенциал е с 6 000 дка годишно. Проблем за страната е обаче, че от въпросните 600 000 дка постоянно отпадат площи, основно на малки производители.

Принципът за 1% нарастване отговаря на реалността на западните държави, където „не си помислят да унищожават лозя“, казаха още от организацията. Трансформираните права за засаждане у нас за 11 хил. дка, а 1 000 дка са определени за презасаждане. Без разрешение може да се засаждат лозя за лична консумация до 1 дка и за научно-изследователски цели.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама