Хит това лято бяха веган сладоледите и безспорно са на мода сред майките и определени групички, хранещи се здравословно. Те се правят на водна основа, като може да се работи и с ядкови млека, кокосова сметана, оризова сметана, оризов протеин, защото по някакъв начин трябва да се замести животинската мазнина.
„Веган сладоледът има своите клиенти, не е масов, но през последните години българинът промени начина си на хранене и търси по здравословното. При нас има много клиенти майки, чиито деца са нетолерантни към лактозата и ядат сладоледи без нейното съдържание“, коментира Савина Николова, собственик на Gelateria Naturale.
Веган сладоледът може да бъде с безкрайни вкусове. Може да се прави фалшив млечен сладолед, в който се слагат ядкови млека или соево мляко. Плодовият сладолед по традиция е веган. А използвайки плодове може да получите стотици вариации.