Вече факт: Въвеждат поправителен изпит за ловците, 30% от таксите ще отиват за разселване на дивеч

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Ловните сдружения ще бъдат лишавани от право на лов при определени нарушения, предвижда още новите правила

Изменението и допълнението на Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча вече е факт, след като бе обнародвано приетото Решение на МС в „Държавен вестник“ в брой 29.

Промените са свързани с начина на провеждане на изпити за придобиване право на лов. Предвидена е втора (поправителна) дата за изпит за кандидат-ловците в рамките на една и съща година. Така, ако по някаква причина ловецът не се яви на редовната сесия от 1 юни до 30 юли през годината, може да се яви на поправителен изпит през октомври същата година, сочат промените. Предвижда се до 15 май всяка година да бъдат назначавани и датите за редовни изпити от директора на съответното държавно предприятие. Изпитът ще се провежда в електронна среда в обособени центрове в страната, като Изпълнителна агенция по горите ще осъществява стриктен контрол върху целия процес. Досега изпитите бяха писмени.

С приетото изменение е средствата от вноската за стопанисване на дивеча, която ежегодно ловците заплащат и до сега постъпваха в държавния бюджет, да остава в ловните сдружения за целево разходване за разселване на дивеча. Очаква се това да подобри състоянието на дивечовите запаси и видовото разнообразие в страната.

Промените предвиждат ловните сдружения, които членуват в Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“, до 31 март превеждат по сметката на Националното ловно сдружение 30 на сто от средствата от годишните вноски на ловците за разселване на дивеч. Ако не разходват средствата, отделени за разселване на дивеч, по предназначение, ловните сдружения ще бъдат лишавани от право на лов, е записано още в документа.

Новите правила за ловците и сдруженията влизат в сила от 1 март т.г.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА