Възможно ли е водораслите да станат част от ежедневното ни меню

Агрозона
Агрозона
3 Минути

Потребителското търсене на алтернативни и растителни източници на протеини се увеличава стремглаво на Стария континент. Нарастващата тенденция на хилядолетието – без месо, сигнализира за значителна промяна в покупателните навици на поколенията.

spirulina водорасло
Спирулината има 26 пъти повече калций от млякото

Повишеното потребление на продукти на растителна основа се подкрепя от опасенията за екологичната устойчивост на хранителната система, която е днес. Поддръжниците на консумацията на морски водорасли твърдят, че историята на устойчивостта на морските водорасли по някакъв начин е извън производството на растителни протеини на сушата. Ще се нуждаем от още 4 планети до 2050 г.,ако не включим в менюто си нови източници на протеин, сочат експерти. Според техните проучвания водата заема 71% от планетата, като ние използваме 2% от растителните възможности на дъното. “Трябва да преминем от храната на сушата към тази в океана.”. категорични са учените.

Нашите диети са насочени твърде много върху животинския протеин. Това е проблем сега, но в бъдеще ще стане огромен проблем. Океанът и растенията в него са храната на бъдещето. Това споделя, водещ производител на водорасли и морска храна.

Съдържание и здравни ползи

Съдържанието варира между различните видове. Всички обаче имат високо съдържание на белтъчини и минерали, включително йод, магнезий , калций, рибофлавин, фолат, желязо и калий. Те са добър източни и на витамин  А, С, Е, К и  много богати на фибри и полиненаситени мастни киселини- а именно омега-3 и омега-6).

От негативната страна водораслите могат да бъдат с високо съдържание на натрий. Растенията, които са взети директно от морето, също са изправени пред риск от събиране на замърсителите, с които те влизат в контакт.

Въпреки положителна история за храненето и устойчивостта, морските водорасли те не са основен компонент на европейската диета. За да направят продуктите по-достъпни, английска фирма, произвежда сушени продукти от морски водорасли, се фокусира върху разработването на нови продукти,  за да се доближи до европейския вкус.

Колагенов бульон изправя бръчките

“Това ще ни позволи да създадем нови продукти с повишено съдържание на водорасли. След хляба, тествахме начос с 50 % съдържание на водорасли, но все пак основната ни идея са печивата.”, споделят от фирмата.

 

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА