Въвеждат строги изисквания към животните, от които се добиват храни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

БАБХ ще влиза в обектите без предупреждение

По-строгият контрол на обектите за животни, от които се призвеждат храни, вече става реалност, след като официално бе публикувана в брой 87 на Държавен вестник разписаната нова Наредба №5 за здравните изисквания към животните, от които се добиват храни. Според нормативния акт Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършва контрола на изпълнението на разпоредбите, а самите проверки по места и в обектите ще бъдат извършвани от официалните ветеринарни лекари, при това без предупреждение.

В магазините няма да може да се продава месо и месни продукти от стопанства, в които има огнища на 8 болести, сочи списък в наредбата, разписана Министерството на земеделието, храните и горите в следствие на приемането на Закона за храните. В списъка са включени заболявания, като класическата и африканската чума по свинете, шапът и птичият грип, Нюкясълската болест, чумата по говедата, чумата по дребните преживни животни, везикулозна болест по свинете и болестите по водните животни.

В наредбата са описани и начините, по които вторичните животински продукти, които се получават в резултат на обработката на месо и мляко, трябва да бъдат обработени термично, за да могат да бъдат неутрализирани причинителите на  споменатите болести. Така например шунките и филетата ще трябва да бъдат обработвани и чрез естествена ферментация и зреене: за шунки – най-малко 190 дни, за филета – най-малко 140 дни, за да може да бъде неутрализирана африканската чума по свинете. Обработването на месото за колбаси пък ще трябва да бъде на най-малко 80 градуса, за да могат да бъдат елиминирани всички зарази, е записано още в Наредба за здравните изисквания към животните, от които се добиват храни.

Четете още: Храни ще се продават от разстояние само с регистрация, изключват предлагането на вода

Трансглутаминазата – невидима на етикета и съмнително безопасна за хората

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА