Въвеждат нови правила за етикетиране на месо в ЕС от 2015 г.

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

ЕС ще има нови правила за предоставяне на информация на етикетите на прясното, охладеното и замразеното свинско, овче и пилешко месо. Те ще предоставят на европейските потребители по-точна информация за произхода, отглеждането и клането на животните, като всеки използван термин ще бъде еднакъв на европейско ниво.

Проектопредложението съдържа задължителна система за етикетиране, която ще дава информация за връзката между месото и животното, от което идва. Така потребителите ще бъдат по-добре информирани, когато правят избор на месо в магазините на ЕС.

Според новите правила месото от животни родени, отгледани и заклани в една и съща страна-членка може да бъдат етикетирани така: „Произход: Страна-членка или трета страна“. В другите случаи местата на отглеждане и разфасоване също ще бъдат споменати на етикета. Детайлни правила ще гарантират, че мястото на отглеждане всъщност е там, където животното е прекарало значителна част от живота си.

Новите правила са били приети с квалифицирано мнозинство от Комитета по храните и здравето на животните. Предстои те да бъдат формално приети от Европейската Комисия и публикувани в Официалния журнал на ЕС. Тогава те ще влязат в сила от 1 април 2015 г.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА