Васил Симов, ССБ: Забраната на вноса на зърно от Украйна не спря поевтиняването му

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Световните пазари не се интересуват толкова много от проблемите в Черноморския басейн

Забраната за внос от Украйна и последвалото отпадане на ограничението не повлияха на световната тенденция за поевтиняване на зърнените култури. Това заяви изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов в пред Нова нюз.

„Световните пазари реагираха на началото на военните действия, защото Украйна и Русия са едни от най-големите производители на зърно по света”, обясни той.

Според Симов световните пазари не се интересуват толкова много от проблемите в Черноморския басейн. Те се подчиняват на други закони – на търсенето и предлагането. Тъй като предлагането е огромно, цените на зърното вървят надолу”, обясни Симов.

Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават през седмицата, показват данните на ССБ за последната седмица. Единствено в САЩ и във Франция цената на хлебната пшеница се покачва минимално. Цената ФОБ (FOB – Free On Board – на границата на страната износител – бел. ред.) на хлебната пшеница в Чикаго се повишава с 2 долара до 252 долара за тон. Във Франция се покачва с 4 евро до 233 евро за тон. В Украйна пада със 7 долара до 225 долара за тон, а в Русия – с 5 долара до 245 долара за тон. Цената на царевицата в САЩ се понижава с 4 долара до 230 долара за тон, във Франция – с 6 евро до 205 евро за тон, в Русия и тази седмица остава без промяна – 228 долара за тон.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements