Валежи със стопанско значение увеличиха почвените влагозапаси

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

През следващите дни температурите ще бъдат по-ниски, но в края на следващата седмица се прогнозира затопляне

В края на изтеклия период в голяма част от полските райони бяха регистрирани валежи със стопанско значение от 20-30 l/m2, а на отделни места в Южна България и до 40-50 l/m2 – Хасково, Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Сливен, които увеличиха почвените влагозапаси в еднометровия слой, съобщи Драгомир Атанасов, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури, които ще поддържат покоя при зимните житни култури и трайните насаждения.

При пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Фаза братене ще се наблюдава в отделни райони от Дунавската равнина, а начало на фаза братене при посевите на места в Южна България – Любимец, Хасково, Чирпан, Пловдив.

Критични минимални температури за неукрепналите намиращи се в начален етап от развитието си есенни посеви не се очакват

През втората половина на периода се прогнозира повишение на температурите особено в източните райони, където средноденонощните им стойности ще надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури.

Валежите през следващия период ще са над Южна България

През периода предимно в Южна България се прогнозират валежи, които временно ще ограничават възможностите за работа на полето – провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, извършване на дълбока оран на полетата предвидени за сеитба с пролетни култури.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА