Валежи през следващите дни ще подобрят състоянието на почвата в орния слой и условията за провеждане на сезонните почвообработки

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна

След задълбочилото се есенно засушаване падналите валежи през първите дни на ноември и прогнозираните в началото на следващия период ще подобрят състоянието на почвата в орния слой и условията за провеждане на сезонните почвообработки и изоставащата есенна сеитба, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

На много места в страната вследствие засушаването са пропуснати агротехническите срокове, през октомври, при сеитбата на пшеницата.

При ноемврийските сеитби е повишена вероятността зимните житни култури до края на есенната си вегетация да не успеят да встъпят във фаза братене – подходящата фаза за зимуване.

През периода началните фази от развитието на засетите зимни житни култури  (агростанциите Новачене, Търговище, Силистра, Любимец) ще протичат при средноденонощни температури над нормата за първото десетдневие на ноември.

Очакваните валежи ще осигурят необходимата влага за нормалното поникване и начално листообразуване при засетите есенници.

Увеличение на популацията на един от опасните вредители при зимните житни култури

Вследствие наднормените температури през първата половина от есента и редуцирани почвообработки, поради задълбочилото се засушаване, се очаква увеличение на популацията на един от опасните вредители при зимните житни култури – полската полевка. Това налага редовно обследване на посевите и при численост на вредителя над прага на икономическа вредност навременна растителна защита (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама